Перехід на електронні трудові книжки: прийнято закон - Запорожский обком ПМГУ

***** Профспілки - за єдину Україну, мир і злагоду в суспільстві, поліпшення добробуту людей! ***** Профсоюзы - за единую Украину, мир и согласие, улучшение благосотояния людей! ***** Запоріжжя - це Україна! ***** Запорожье - это Украина! *****

Герб Запорожского ОК
Сталевар
Запорожский облсовет ПМГУ
Официальный сайт
Памятник на площади Фестивальной
Перейти к контенту

Перехід на електронні трудові книжки: прийнято закон

Публикации в СМИ
08 лютого 2021 р.

Перехід на електронні трудові книжки: прийнято закон

5 лютого Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» (законопроект № 3623), яким запроваджено електронні трудові книжки і можливість автоматичного призначення пенсії.

Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування, крім пункту 4 розділу «Прикінцеві та перехідні положення» (стосовно обов’язку Кабміну привести акти у відповідність), який набирає чинності з дня опублікування цього Закону.

Установлено, що включення Пенсійним фондом України до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутніх відомостей про трудову діяльність працівників здійснюється протягом п’яти років з дня набрання чинності цим Законом на підставі відомостей, поданих страхувальником або застрахованою особою у порядку та строки, встановлені Пенсійним фондом України за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення, та центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері трудових відносин.
Після завершення цих робіт наявні трудові книжки видаються працівникам особисто під підпис.

Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний видати належно оформлену трудову книжку працівнику, з яким укладено трудовий договір до набрання чинності цим Законом та який звільняється до завершення процедури включення до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутніх відомостей про трудову діяльність, у день звільнення.

Установлено, що до завершення включення до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутніх відомостей про трудову діяльність працівників дані трудової книжки використовуються для врахування відомостей про трудову діяльність за період до набрання чинності цим Законом.

Страховий стаж будуть обчислювати за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди, в тому числі даними про трудову діяльність працівників, внесених відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а за які не внесені дані до реєстру, — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Автоматично пенсія(без звернення особи) призначатиметься з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, крім випадків відсутності в системі відомостей про страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком при досягненні пенсійного віку.
Вважатиметься, що застрахована особа виявила бажання одержувати пенсію з більш пізнього віку, якщо:
  • документи про страховий стаж не подані протягом трьох місяців з дня досягнення застрахованою особою пенсійного віку;
  • особа, якій пенсія за віком, призначається автоматично, протягом трьох місяців не повідомила територіальний орган Пенсійного фонду про обраний нею спосіб виплати пенсії, у тому числі через особистий електронний кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду.

© Запорожский обком ПМГУ 2012
Назад к содержимому