ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ: «ПРОФСПІЛКИ НЕ ДОЗВОЛЯТЬ ПЕРЕСТУПИТИ «ЧЕРВОНІ ЛІНІЇ» У ПИТАННЯХ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО ЗАХИСТУ ПРАЦІВНИКІВ» - Запорожский обком ПМГУ

***** Профспілки - за єдину Україну, мир і злагоду в суспільстві, поліпшення добробуту людей! ***** Профсоюзы - за единую Украину, мир и согласие, улучшение благосотояния людей! ***** Запоріжжя - це Україна! ***** Запорожье - это Украина! *****

Герб Запорожского ОК
Сталевар
Запорожский облсовет ПМГУ
Официальный сайт
Памятник на площади Фестивальной
Перейти к контенту

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ: «ПРОФСПІЛКИ НЕ ДОЗВОЛЯТЬ ПЕРЕСТУПИТИ «ЧЕРВОНІ ЛІНІЇ» У ПИТАННЯХ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО ЗАХИСТУ ПРАЦІВНИКІВ»

Новости ФПУ
12 серпня 2021 р.

На засіданні Уряду 11 серпня вже традиційно більшість питань було розглянуто у режимі «без обговорення», оскільки вони пройшли попередній розгляд на засіданнях урядових комітетів і по деяким проектам, де залишалися розбіжності, були проведені узгоджувальні процедури, у тому числі за участі представників СПО об’єднань профспілок.

Але були і такі питання, до яких профспілки подали свої зауваження та пропозиції.

«Це стосується тих рішень, які, на думку профспілок, можуть привести до погіршення соціально-економічного становища працівників, порушити їх права та принцип соціальної справедливості, - зазначив у коментарі нашому кореспонденту Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий. – Так на  період локдауну та введення обмежувальних заходів  Кабінет Міністрів встановив підвищені норми на соціальні послуги, які надаються для відшкодування виплат на оплату житлово-комунальних послуг. Кабмін підготував проект постанови у зв’язку з тим, що нібито ситуація покращилася. Тому вже розглядалася пропозиція про те, щоб скасувати цю підвищену норму. З чим СПО об’єднань профспілок категорично не погодився. З цього приводу в Міністерстві соцполітики відбулася дискусія. І за  підсумками засідання урядового комітету відбулися узгоджувальні процедури. Було досягнуто компромісу, якій полягає у тому, що при наданні житлової субсидії на період карантину збільшені на 50 відсотків соціальні нормативи будуть діяти лише в регіонах з «червоним» рівнем епідемічної небезпеки, де існують певні обмеження на пересування в транспорті, широко використовується дистанційна робота, в регіонах з іншим її рівнем така норма буде відсутня. Таким чином частково були враховані пропозиції профспілок. Підкреслю, що попередня редакція постанови не визначала такі зони».

Серед інших важливих питань, до яких СПО об’єднань профспілок запропонувала принципові зауваження та пропозиції Григорій Осовий назвав проект постанови Уряду «Деякі питання страхових виплат, передбачених статтею 39 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Постатейні зауваження до цього проекту  надала Профспілка працівників охорони здоровя України.  

За підсумками узгоджувальних процедур, сказав профспілковий лідер, одне зауваження було знято, враховуючи аргументацію Мінсоцполітики. Але залишилось інше принципове зауваження. Профспілки вважають, що пропозиція щодо подання до Фонду соціального страхування України та Мінсоцполітики декількох примірників оригіналу одного й того ж документу акту розслідування нещасного випадку , гострого професійного захворіння (отруєння) аварії є недоцільною. Особливо, якщо враховувати на той факт, що Президент України 6 серпня ц.р. підписав Закон «Про особливості надання публічних (електронних) послуг», положення якого спрямовані на переведення публічних послуг в електронну форму. Тому треба мати єдину інформаційну базу для запобігання такої бюрократизації процесу.

Не менш важливе, на думку Голови СПО об’єднань профспілок, питання, яке розглядалося на засіданні Уряду, і стосується фінансування оснащення закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти. Мова йде про бюджетні субвенції в розмірі 400 млн. грн., які плануються на переобладнання їдалень закладів освіти.

«Застереження СПО об’єднань профспілок та Профспілки працівників освіти і науки України стосуються того, що проектом розпорядження Кабміну передбачається, що перевагу щодо забезпечення обладнанням їдалень (харчоблоків) надано закладам загальної середньої освіти з контингентом не менш 400 учнів, для опорних закладів – не менш 200 учнів, розташованих у гірських пунктах – не менш 200, - сказав Григорій Осовий. -  Ми вважаємо, що зазначені обмеження щодо контингенту учнів потребують вилучення з проекту розпорядження. Крім того, запропонували в пункті 1 проекту розпорядження наголосити на необхідності першочергово використовувати залишки освітньої субвенції на цілі, передбачені у самих розпорядженнях Уряду».

«Хочу підкреслити, що і надалі профспілки не дозволять переступити «червоні лінії» у питаннях соціально-економічного захисту працівників», - наголосив профспілковий лідер.   
 
© Запорожский обком ПМГУ 2012
Назад к содержимому