ВИСТУП ДЕЛЕГАТА ВІД ТРУДЯЩИХ УКРАЇНИ, ЗАСТУПНИКА ГОЛОВИ ФПУ ОЛЕКСАНДРА ШУБІНА НА МІЖНАРОДНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ ПРАЦІ - Запорожский обком ПМГУ

***** Профспілки - за єдину Україну, мир і злагоду в суспільстві, поліпшення добробуту людей! ***** Профсоюзы - за единую Украину, мир и согласие, улучшение благосотояния людей! ***** Запоріжжя - це Україна! ***** Запорожье - это Украина! *****

Герб Запорожского ОК
Сталевар
Запорізька облрада ПМГУ
Офіційний сайт
Памятник на площади Фестивальной
Перейти к контенту

ВИСТУП ДЕЛЕГАТА ВІД ТРУДЯЩИХ УКРАЇНИ, ЗАСТУПНИКА ГОЛОВИ ФПУ ОЛЕКСАНДРА ШУБІНА НА МІЖНАРОДНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ ПРАЦІ

Новости ФПУ
9 червня 2022 р.

З 27 травня по 11 червня 2022 року представники урядів, трудящих та роботодавців зі 187 держав-членів Міжнародної організації праці (МОП) обговорюють питання світу на Міжнародній конференції праці.

Цього року на порядку денному Конференції – питання охорони праці та здоров'я, учнівства, а також соціальної економіки та економіки солідарності. 6 червня на сесії виступив делегат від трудящих України, заступник Голови ФПУ, перший заступник Голови СПО об'єднань профспілок Олександр Шубін. Нижче додається текст його промови:
"Шановний пане Голово!
Шановний Генеральний директор!
Шановні пані та панове!
Я звертаюся до Вас від імені мільйонів страждаючих та на згадку про тисячі загиблих у війні українських працівників!

Перед усім світом та світом праці стоять найгостріші проблеми. Вони ставлять під сумнів здатність і відданість міжнародного співтовариства до їх подолання. Доказом цього є широкомасштабна війна, розв'язана Росією проти України. З початку повномасштабної війни Україна зазнала колосальних втрат: тисячі людей були вбиті, включаючи наших профспілкових братів та сестер, тисячі підприємств, сотні шкіл, лікарень десятки профспілкових офісів та навчальних центрів були зруйновані, мільйони людей втратили роботу та дохід, мільйони залишили свої будинки та були змушені податися до західних регіонів України чи сусідніх країн. Кожен новий день ми дізнаємося про нові вбивства та руйнування. Крім руйнувань на території самої України та виснажених доль людей, російська агресія поставила під загрозу, як випливає з доповіді Генерального директора МОП, Цілі сталого розвитку.

У ці страшні дні війни профспілки України разом із роботодавцями та урядом України бачать своє головне завдання у підтримці та перезапуску підприємств для стабілізації та збереження робочих місць та забезпечення гідних умов праці та життя.

Незважаючи на агресію Росії проти України, нам вдалося зберегти соціальний діалог, працює Національна тристороння соціально-економічна рада, створена Президентом України як постійно діючий орган, проводяться двосторонні та тристоронні зустрічі соціальних партнерів. Це безпрецедентне досягнення.

Українські профспілки вітали резолюцію Адміністративної ради МОП про російську агресію проти України, де міститься прохання до Міжнародного бюро праці приєднатися до інших установ ООН у наданні всієї можливої ​​допомоги тристороннім учасникам в Україні в рамках компетенції МОП та перевести офіс МОП із Москви. Фактично його очолюють російські громадяни. Є надія, що питання про переїзд офісу буде вирішено найближчим часом.

Враховуючи широкомасштабну лібералізацію трудового законодавства в нашій країні, навіть у період воєнного стану, ми би попросили МОП надати Україні технічну допомогу в його модернізації, зокрема, у розробці нового Трудового кодексу, який буде заснований на європейських стандартах та конвенціях МОП.

Я хотів би подякувати МОП, а також ACTRAV за допомогу, яку вони надавали нам з перших днів війни. Особливо я хотів би подякувати Генеральному директору МОП, з яким нещодавно зустрічалися українські соціальні партнери.

100 днів безпрецедентної, незаконної, агресивної та неспровокованої війни дали нам кілька уроків. Один із них у тому, що сучасна система міжнародного права та безпеки зовсім не готова до такого типу міжнародної поведінки одного із засновників цієї системи. Коли в березні ми ініціювали питання виключення Росії з МОП за безпрецедентне грубе порушення статутних документів МОП, ми отримали відповідь, що Статут МОП не передбачає такої процедури. Але сьогодні ми ясно бачимо, що не лише уряди, а й соціальні партнери заражені вірусом порушення міжнародного права та зневажання його принципів. На плечах російських військових окупантів вони відвідують окуповані території українських Донецька та Маріуполя та пропагують там свою брудну політику серед пригноблених українських працівників. У 1969 році МОП була удостоєна Нобелівської премії миру, тому миротворчі стандарти цієї організації мають бути особливо високими.

Отже, моє останнє послання до вас полягатиме в тому, що будь-який закон, включаючи Статут МОП, має відповідати потребам людей та народів. І якщо ці документи не можуть знайти вирішення критичної фундаментальної проблеми, вони мають бути переглянуті та змінені якнайшвидше. Інакше вся система буде зруйнована.

Спасибі за увагу.
Станьте на бік України!"
© Запорізька облрада ПМГУ 2012
Назад к содержимому