Генеральний директор повідомив делегатам, що 110-та Міжнародна конференція праці увійшла в історію завдяки своїй роботі, зокрема з питань безпеки та здоров'я, учнівства та трудових стандартів.

За словами Генерального директора МОП Гая Райдера, 110-а Міжнародна конференція праці (МКП) завершилася «чудовим урожаєм досягнень».

Охарактеризувавши цю МКП як «важливу, гармонійну та продуктивну», він підкреслив, що рішення «звести безпечні та здорові умови праці в ранг основоположного принципу та права на працю увійшло в історію».

Виступаючи на заключному пленарному засіданні, Генеральний директор високо оцінив роботу Комітету із застосування норм. Він із занепокоєнням зазначив, що «у ході цієї конференції я отримав тривожні, навіть жахливі свідоцтва про становище людей, чиї життя, засоби для існування та свобода перебувають під загрозою, і саме [...] у Комітеті по нормах була виявлена наша здатність прийти їм на допомогу».

Він відзначив важливий прогрес у підготовці Рекомендації про системи якісного учнівства, а також плідні дискусії з питань політики зайнятості, соціальної економіки та економіки солідарності та праці у найменш розвинених країнах.

Посилаючись на свою доповідь про становище трудящих на окупованих арабських територіях, Генеральний директор закликав активізувати зусилля щодо мобілізації ресурсів для посилення підтримки, насамперед для Національної стратегії зайнятості.

Внаслідок пандемії COVID-19 це була перша конференція з 2019 року, де делегати змогли бути присутніми особисто. Генеральний директор припустив, що її безперебійне проведення, принаймні частково, було обумовлене «почуттям нашої колективної відповідальності. Відповідальності за пошук узгоджених рішень вельми драматичних проблем, які стоять перед світом праці».

Райдер залишить посаду Генерального директора МОП у вересні після 10 років роботи на ній. Новим Генеральним директором стане Гілберт Унгбо з Того.

На заключному пленарному засіданні конференції було ухвалено висновки тристороннього Комітету МКП зі встановлення норм, які стосуються розробки нової Рекомендації МОП про якісне учнівство, яка має стати керівництвом з просування учнівства та забезпечення адекватного захисту учнів. Висновки Комітету містять визначення учнівства, нормативну базу, а також питання рівності та різноманітності.

На заключному пленарному засіданні МКП було також затверджено доповідь Комітету із застосування норм (КЗН), який є основним наглядовим органом системи стандартів МОП. КЗН розглянув 22 індивідуальні випадки, пов’язані з дотриманням конвенцій МОП, та розглянув доповідь Комітету експертів із застосування конвенцій та рекомендацій «Забезпечення гідної праці медперсоналу та домашніх працівників – основних учасників економіки догляду».

Інший комітет розглянув стратегічну мету зайнятості в рамках подальшої діяльності з реалізації Декларації МОП щодо соціальної справедливості з метою справедливої ​​глобалізації. У підсумкових висновках та резолюції містяться рекомендації щодо розробки послідовної, всеосяжної та комплексної політики зайнятості, а також можливостей гідної праці, які сприяють відновленню та інклюзивним структурним перетворенням. Комітет закликав МОП відігравати провідну роль у підтримці зайнятості, у тому числі в рамках Глобального акселератора ООН з робочих місць та соціального захисту для справедливого переходу.

10 червня делегати ухвалили резолюцію щодо додавання безпечного та здорового робочого середовища до існуючих чотирьох Основоположних принципів та прав у сфері праці (ОППП). ОППП є частиною Декларації МОП 1998 року про основоположні принципи та права у сфері праці, і всі держави-члени МОП зобов’язуються дотримуватись і просувати ці принципи та права, незалежно від того, ратифікували вони відповідні конвенції чи ні.

На пленарному засіданні конференції було схвалено вісім поправок до Конвенції 2006 року про працю у морському судноплавстві та прийнято доповідь Комітету з гідної праці та соціальної і солідарної економіки.

Виступаючи на церемонії закриття голова конференції Клаудіо Мороні сказав делегатам, що спільними зусиллями вони розширили горизонти своєї роботи завдяки обговоренню питань гідної праці та економіки соціальної солідарності. Він додав, що спільними зусиллями їм вдалося зміцнити рамки основоположних принципів та прав у сфері праці, включивши до них питання охорони праці.

У роботі 110-ї КМП взяли участь понад 4 тисячі делегатів, які представляли уряди, організації трудящих та роботодавців 177 держав-членів МОП. Конференція, яку іноді називають Всесвітнім парламентом праці, проходила у змішаному форматі з 27 травня по 11 червня, причому очна частина відбулася у Женеві (Швейцарія).

111-а сесія КМП запланована на період з 5 по 16 червня 2023 року.