В металургію треба інвестувати 144 млрд. євро до 2050 року для виконання European Green Deal - Eurofer - Запорожский обком ПМГУ

***** Профспілки - за єдину Україну, мир і злагоду в суспільстві, поліпшення добробуту людей! ***** Профсоюзы - за единую Украину, мир и согласие, улучшение благосотояния людей! ***** Запоріжжя - це Україна! ***** Запорожье - это Украина! *****

Герб Запорожского ОК
Сталевар
Запорожский облсовет ПМГУ
Официальный сайт
Памятник на площади Фестивальной
Перейти к контенту

В металургію треба інвестувати 144 млрд. євро до 2050 року для виконання European Green Deal - Eurofer

Новости ЦК ПМГУ
24 березня 2021 р.

В металургію треба інвестувати 144 млрд. євро до 2050 року для виконання European Green Deal - Eurofer

Інвестиції металургійних компаній ЄС в нові технології виплавки сталі для досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року відповідно до European Green Deal (Європейської зеленої угоди) повинні скласти 144 млрд. євро. Про це заявив Адольфо Айєлло, директор з питань клімату та енергетики європейського сталевого лобі Eurofer.

За його словами, впровадження нових технологій призведе до збільшення витрат на виробництво сталі та цін на металопродукцію в діапазоні від 35% до 100% від поточного рівня. Крім того, металургам знадобиться до 400 ТВт-год кліматично нейтральної електроенергії, що в 7 разів перевищує поточні можливості європейського енергетичного сектора.

Нагадаємо, що, згідно з European Green Deal, європейський сталеливарний сектор до 2030 року має скоротити викиди СО2 на 55% до рівня 1990-го, а до 2050 роки досягти кліматичної нейтральності.

Джерелом цих інвестицій можуть стати кошти самих підприємств, державне фінансування, наприклад, EU Innovation Fund, і доходи від системи торгівлі квотами на викиди СО2.
«Ми підтримуємо кліматичні амбіції, але їх потрібно досягти найбільш низьковитратним способом. Це означає, що необхідно більше підтримувати низьковуглецеві технології», - зазначив А.Айелло.
За його словами, за останні кілька років квоти на викиди СО2 в ЄС суттєво подорожчали - з 7 євро за тонну до близько 40 євро. А в цьому десятилітті вони можуть досягти тризначних цифр.

Саме в зв'язку з цим Eurofer наполягає на введенні так званого «вуглецевого» податку (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM) з одночасним продовженням на 8 років видачі безкоштовних дозволів (квот) на викиди СО2 для європейських металургів.

Нагадаємо, що Європейський парламент 10 березня 2021 року більшістю голосів підтримав введення «вуглецевого» податку, який захистить європейські компанії від дешевого імпорту з тих країн, які не займаються декарбонізацією економіки. Очікується, що Єврокомісія представить свої пропозиції щодо формату введення CBAM у 2 кварталі 2021 року. Введення самого «вуглецевого» податку заплановано не пізніше 1 січня 2023 року.

В Євросоюзі інвестиційний план по «зеленому переходу» європейської промисловості становить 1 трлн. євро протягом 2021-2030 року у вигляді пільгових кредитів і субсидій. Більш того, Єврокомісія збирається направити близько 300 млрд. євро з Фонду боротьби з економічними наслідками впливу коронавірусу саме на екомодернізацію промпідприємств.

В Україні єдиним стимулом для декарбонізації сталеливарної промисловості є норма про зелену металургію, згідно з якою підприємства, що знизили викиди СО2 до європейського цільового рівня, зможуть претендувати на невелике зниження тарифу на електроенергію.

Однак вона існує лише в теорії. Через півроку після прийняття відповідного закону стимул так і не запрацював через нездатність Кабінету міністрів розробити необхідні нормативні акти.

© Запорожский обком ПМГУ 2012
Назад к содержимому