НЕ ДАМО ЗВУЗИТИ СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ ПРАЦІВНИКІВ! - Запорожский обком ПМГУ

***** Профспілки - за єдину Україну, мир і злагоду в суспільстві, поліпшення добробуту людей! ***** Профсоюзы - за единую Украину, мир и согласие, улучшение благосотояния людей! ***** Запоріжжя - це Україна! ***** Запорожье - это Украина! *****

Герб Запорожского ОК
Сталевар
Запорізька облрада ПМГУ
Офіційний сайт
Памятник на площади Фестивальной
Перейти к контенту

НЕ ДАМО ЗВУЗИТИ СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ ПРАЦІВНИКІВ!

Новости ФПУ
16 лютого 2022 р.

Профспілки виступають за баланс позицій Сторін соціального партнерства та пошук компромісів у роботі над законопроектом № 5388 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин", який наразі проходить процедуру другого читання.

На цьому наголошувалось на засіданні СПО об’єднань профспілок 14 лютого ц.р., де було обговорено стан  опрацювання робочою групою редакції статті стосовно порядку розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу за попередньою згодою виборного органу первинної профспілкової організації.
Голова СПО Григорій Осовий акцентував, що профспілкова позиція, закріплена у законі,  має бути достатньо сильною, щоб обстоювати права працівників у їхніх стосунках з роботодавцями.  Ми – за розумний баланс і компроміс.

На його переконання, в умовах, які зараз переживає Україна, потрібно знаходити рішення насамперед на переговорних площадках.

Перший заступник Голови СПО Олександр Шубін поінформував, що робоча група, яка працює над законопроектом № 5388, вже провела 7 засідань, в яких постійно беруть участь представники від профспілок. Завдяки їх наполегливій позиції допоки жодної пропозиції, яка б зачіпала найманих працівників, або знижувала рівень їх захисту, не було прийнято. На сьогодні триває опрацювання ст.43 КЗ пП України «Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу за попередньою згодою виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника)».

Врахувавши зауваження Сторін роботодавців та органів виконавчої влади, проаналізувавши законодавство про працю, в т.ч. міжнародне, профспілки запропонували закріпити у законопроекті, що доопрацьовується, норму, коли роботодавець, бажаючі розірвати трудовий договір з членом профспілки, до початку цієї процедури має обов’язково повідомити про це профспілку, а також надати їй проект рішення про звільнення і копії документів з обґрунтуванням підстав для звільнення. Профспілка протягом 10 робочих днів має розглянути це питання та відреагувати: або висловити свої заперечення щодо звільнення, або погодитись, або провести консультації, де будуть запротокольовані аргументи обох сторін, що згодом може стати підставою для звернення працівника чи профспілки до суду для оскарження рішення про звільнення.
У колективному договорі може бути передбачена інша процедура надання згоди роботодавцю від профспілки на розірвання трудового договору з працівником - членом профспілки, з підстав, які визначені у законодавстві.

Після обговорення члени СПО затвердили таку пропозицію та надіслали її на редакційне доопрацювання.

Також було розглянуто питання відзначення в Україні Міжнародного дня соціальної справедливості – 20 лютого та визначення кандидатур від сторони трудящих до складу тристоронньої делегації для участі у 110-й сесії Міжнародної конфедерації праці.

© Запорізька облрада ПМГУ 2012
Назад к содержимому