Член польської профспілки «Солідарність» звернувся до Президента України щодо застосування ним вето до антитрудових законів - Запорожский обком ПМГУ

***** Профспілки - за єдину Україну, мир і злагоду в суспільстві, поліпшення добробуту людей! ***** Профсоюзы - за единую Украину, мир и согласие, улучшение благосотояния людей! ***** Запоріжжя - це Україна! ***** Запорожье - это Украина! *****

Герб Запорожского ОК
Сталевар
Запорізька облрада ПМГУ
Офіційний сайт
Памятник на площади Фестивальной
Перейти к контенту

Член польської профспілки «Солідарність» звернувся до Президента України щодо застосування ним вето до антитрудових законів

Новости ФПУ
4 серпня 2022 р.

Марцін Павельський, член профспілки «Солідарність» (Польща), звернувся до Президента України Володимира Зеленського з проханням застосувати вето до антитрудових законів (законопроекти №№ 5371, 5161), які наразі перебувають на розгляді у Верховній Раді України.

Шановний Президенте Зеленський!

Висловлюючи щиру солідарність з народом України перед російською агресією, ми, члени європейських та світових профспілок, закликаємо Вас накласти президентське вето на нещодавно прийняті суперечливі законопроекти №№ 5371 та 5161. В іншому випадку мільйони працівників можуть втратити свій захист від зловживань з боку роботодавців.

Законопроект № 5161 (який вводить контракти з «нульовим  робочим часом») та законопроект № 5371 («Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність») було прийнято у другому читанні українським парламентом 19 липня.

Ми занепокоєні тим, що можливе введення в дію цих законів призведе до ліквідації важливих трудових прав та деяких з останніх заходів захисту працівників від свавілля роботодавців, випадки якого почастішали в період війни та економічного спаду.

Якщо законопроект № 5371 буде ратифікований, до Трудового кодексу України буде додана нова глава III-B «Спрощений режим регулювання трудових відносин», що дозволяє роботодавцям «урізати на договірній основі» права працівників підприємств чисельністю до 250 осіб, тобто права переважної більшості працівників.

Для працівників «спрощений режим» означатиме довільні звільнення, понаднормову роботу з надуманих підстав або ігнорування колективних договорів щодо виплати заробітної плати. Це також поставить під загрозу можливість працівників об’єднуватись у профспілки та захищати свої права через профспілки.

У нинішніх умовах прийняття цих законів, які зазнали різкої критики з боку українських та міжнародних профспілок, посилить соціальну нерівність і ускладнить соціальний діалог. Окрім того, це може підірвати перспективи європейської інтеграції України.

Парламентський комітет з інтеграції України до Європейського Союзу визнав законопроект № 5371 таким, що не відповідає мінімальним соціальним стандартам Угоди про асоціацію. Він також не відповідає конвенціям Міжнародної організації праці (МОП).

Він не відповідає низці мінімальних стандартів, закріплених у Хартії основних прав Європейського Союзу, Європейській соціальній хартії (переглянутій) та інших нормативних актах ЄС.

Новий законопроект також порушує норми, передбачені Конвенціями МОП №№ 132, 135, 158 та навіть установчою Конвенцією МОП № 1 (1919) про обмеження робочого часу на промислових підприємствах у 8 годин на день та 48 годин на тиждень.

Саме тому, ми, що підписалися нижче, переконливо просимо Вас взяти до уваги і без того важке становище трудящих в Україні і скористатися президентським вето на законопроекти №№ 5161 і 5371. Відхилення цих законопроектів полегшить тягар мільйонів українців, які вже страждають від жорстокого російського вторгнення, і тим самим допоможе посилити їх опір йому.
 
З повагою,
  
Марцін Павельський,
 член профспілки «Солідарність»,
 членський квиток № 001332889

Нагадуємо, що профспілки звернулися до  Президента України
з приводу ветування  антитрудового закону

Верховна Рада України 19 липня 2022 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» (законопроєкт № 5371). Цим законом запроваджуються крайні форми лібералізації трудових відносин шляхом значного обмеження трудових прав і гарантій мільйонів працівників.

З урахуванням, що подальша імплементація закону несе реальні загрози дискримінації фундаментального права людини на працю, чим порушується стаття 24 Конституції України,  керуючись пунктом 30 статті 106 Конституції України 26 липня ц.р. до глави держави від Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні звернулися Голова СПО, голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, голова Конфедерації вільних профспілок України                                            Михайло Волинець, голова Федерації профспілок транспортників України    Олексій Семерунь, голова Об’єднання всеукраїнських автономних профспілок.

Валерій Добровольський, голова Об'єднання всеукраїнських профспілок і профоб’єднань «Єдність» Анатолій Онищук.

Від імені 5 млн. членів профспілок вони закликали Президента України Володимира Зеленського, як гаранта дотримання Конституції України, захистити трудові права і гарантії громадян України, скориставшись правом ВЕТО щодо прийнятого Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» (законопроєкт № 5371) як такого, що не відповідає статті 24 Конституції України та євроінтеграційному  курсу нашої держави.
 
© Запорізька облрада ПМГУ 2012
Назад к содержимому