В ЗАПОРІЖЖІ ВІДБУЛОСЬ ЗАСІДАННЯ ОБЛАСНОЇ СОЦІАЛЬНО – ЕКОНОМІЧНОЇ РАДИ - Запорожский обком ПМГУ

***** Профспілки - за єдину Україну, мир і злагоду в суспільстві, поліпшення добробуту людей! ***** Профсоюзы - за единую Украину, мир и согласие, улучшение благосотояния людей! ***** Запоріжжя - це Україна! ***** Запорожье - это Украина! *****

Герб Запорожского ОК
Сталевар
Запорізька облрада ПМГУ
Офіційний сайт
Памятник на площади Фестивальной
Перейти к контенту

В ЗАПОРІЖЖІ ВІДБУЛОСЬ ЗАСІДАННЯ ОБЛАСНОЇ СОЦІАЛЬНО – ЕКОНОМІЧНОЇ РАДИ

Новости ФПУ
27 грудня 2022 р.

23 грудня за ініціативою Запорізької обласної ради профспілок відбулося засідання Територіальної тристоронньої соціально-економічної ради з порядком денним:
1.     «Про ситуацію на підприємствах промислового комплексу Запорізької області. Стан та особливості соціального діалогу в умовах реалізації Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».
2.     Затвердження плану роботи Запорізької обласної тристоронньої соціально-економічної ради на I півріччя 2023 року.

В засіданні взяли участь: члени ТСЕР, виконуюча обов’язки Голови Запорізької обласної ради профспілок Тамара БЕЛЕСКОВА, голова  Запорізької ОВА Олександр Старух, голова Ради Запорізької обласної федерації роботодавців Олександр Головко, заступник начальника ЗОВА Віталій Сиволап,  голови профспілкових комітетів промислових підприємств:на Запоріжвогнетрив, ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат», ПрАТ «Дніпроспецсталь»; керівники профільних Департаментів ЗОВА, а також представники органів Державної служби України з питань праці, Запорізького обласного центру зайнятості й промислових підприємств.

Керівник  ЗОВА Олександр Старух в своєму виступі зазначив, що Запорізька область з перших днів війни взяла на себе велике навантаження та до сьогодні продовжує захищати свої території. Ці фактори значно вплинули на соціально-економічний розвиток регіону.

       З 24 лютого Запорізька область невпинно воює. Пов’язана з цим ситуація не могла не позначитися на виробничому секторі. Певні підприємства призупинили свою діяльність, разом з тим знизилося безпосередньо й виробництво. Крім того, значна частина чоловіків - працівників підприємств вступили до лав Збройних сил України. Проблем також додає й рішення Європейського союзу щодо обмеження проведення економічних операцій з підприємствами та бізнесом Запорізької області, які вважають, що наші території є повністю окупованими. У відповідь на це були надіслані листи з роз’ясненнями про те, що Запорізька громада - вільна, - підкреслив Олександр Старух.

Начальник Управління стратегічних галузей виробництва ЗОВА Євген Чаплигін додав, що збройна агресія російської федерації проти України також призвела до значних втрат внаслідок знищення та пошкодження майна, створила проблеми з логістикою постачання сировини, матеріалів та готової продукції.  Так, з 24 лютого поточного року близько 300 обʼєктів на 16 промислових підприємствах області зазнали руйнувань та ушкоджень від ракетних ударів. Крім цього, зменшилася чисельність персоналу. Негативний вплив на промисловий сектор також мають відключення електроенергії.

Заступник голови Запорізької облпрофради Тамара Белескова у своєму виступі, зокрема зазначила, що незважаючи на воєнний стан, не повинні роботодавці порушувати законодавство про працю, а повинні піклуватися про своїх працівників. З цього приводу розгорнулася дискусія навколо ПрАТ “Дніпроспецсталь”, де було прийняте управлінське рішення щодо припинення трудових відносин з більшістю робітників та оплати праці за роботу в вихідний день. У складних умовах війни бізнес має обирати більш м’які моделі нівелювання власних економічних труднощів і не за рахунок своїх працівників! Підприємці повинні піклуватися про своїх робітників. Адже Запорізька громада - вільна територія, яка все ще має величезний промисловий потенціал, і найважливіший його елемент це  люди, кваліфіковані кадри, яких треба зберегти!

За результатами засідання члени тристоронньої обласної соціально - економічної ради прийняли низку рішень та внесли пропозиції щодо можливих шляхів розв’язання проблемних питань у промисловій сфері.

© Запорізька облрада ПМГУ 2012
Назад к содержимому