Як для українців з 1 січня зміняться податки, тарифи та пенсії - Запорожский обком ПМГУ

***** Профспілки - за єдину Україну, мир і злагоду в суспільстві, поліпшення добробуту людей! ***** Профсоюзы - за единую Украину, мир и согласие, улучшение благосотояния людей! ***** Запоріжжя - це Україна! ***** Запорожье - это Украина! *****

Герб Запорожского ОК
Сталевар
Запорізька облрада ПМГУ
Офіційний сайт
Памятник на площади Фестивальной
Перейти к контенту

Як для українців з 1 січня зміняться податки, тарифи та пенсії

Новости ЦК ПМГУ
30 грудня 2022 р.

Мінімальна зарплата
У 2023 році в Україні не підвищуватимуть мінімальну зарплату. Весь рік вона залишатиметься на рівні грудня 2022 року – 6 700 грн на місяць або 40,46 грн у погодинному розмірі.

Податки
ФОПи першої групи сплачують єдиний податок у розмірі 10% від прожиткового мінімуму для працездатних, другої групи – 20%. Для ФОПів третьої групи ставки незмінні: 5% – для неплатників ПДВ, 3% – для платників ПДВ. На час дії воєнного стану діє пільгова ставка 2% (неплатники ПДВ). Від розміру мінімальної зарплати залежить і розмір єдиного соціального внеску. Ставка ЄСВ становить 22%. Оскільки мінімалка не зміниться, то й ЄСВ залишиться тим самим: мінімальний за місяць – 1 474 грн, максимальний (15 мінімальних зарплат) – 22,11 тис грн на місяць.

Тарифи
Взимку в Україні тарифи на комунальні послуги не мінятимуть. У липні Кабмін продовжив дію фіксованої ціни на газ для виробників тепла (7,4 грн за куб м) до 31 травня 2023 року. Від ціни на газ залежать ціни й тарифи на тепло та гарячу воду.
Схожа ситуація і з електроенергією. Згідно з постановою уряду, до 31 березня 2023 року ціна для побутових споживачів становитиме 1,44 грн за кВт-год за споживання до 250 кВт-год на місяць та 1,68 грн за кВт-год – понад 250 кВт-год.

Земельний податок
З 1 січня 2023 року починають діяти зміни до Податкового кодексу, які були ухвалені 30 листопада 2021 року. Вони передбачають введення нового збору – мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) щодо земельної ділянки. Податок необхідно сплатити за користування або володіння земельною ділянкою.

Пенсії
З 1 грудня мінімальна пенсія зросла на 66 грн до 2 093 грн. На наступний рік запланована індексація пенсій. Так, березнева індексація становитиме 5,4%.

Субсидії
Нараховувати субсидії тепер буде Пенсійний фонд. Прогнозується, що середній розмір субсидії становитиме близько 1 800 грн на місяць.
Фінансова звітність лише в електронній формі
Згідно з новим законом представники держорганів, ФОПи, юридичні особи та фізичні особи можуть подати фінансову звітність лише в електронній формі.

© Запорізька облрада ПМГУ 2012
Назад к содержимому