Гідні умови праці – шлях до Перемоги і відновлення України - Запорожский обком ПМГУ

***** Профспілки - за єдину Україну, мир і злагоду в суспільстві, поліпшення добробуту людей! ***** Профсоюзы - за единую Украину, мир и согласие, улучшение благосотояния людей! ***** Запоріжжя - це Україна! ***** Запорожье - это Украина! *****

Герб Запорожского ОК
Сталевар
Запорізька облрада ПМГУ
Офіційний сайт
Памятник на площади Фестивальной
Перейти к контенту

Гідні умови праці – шлях до Перемоги і відновлення України

Новости ЦК ПМГУ
18 травня 2023 р.

16 травня у Києві на нараді з охорони праці було укладено Угоду про співпрацю і взаємодію між Державною службою України з питань праці та Профспілкою металургів і гірників України. У нараді взяли участь голова Держпраці Ігор Дегнера разом з начальниками відділів та голова ПМГУ Олександр Рябко, головний технічний інспектор праці ПМГУ Володимир Білик, голова ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Наталя Маринюк, головний технічний інспектор праці у Запорізькій області Ігор Скороходов.

Голова ПМГУ Олександр Рябко, відкриваючи нараду, інформував про стан охорони праці на підприємствах ГМК. Зокрема, за 2022 рік у галузі 15 смертельних випадків виробничого травматизму, 32 випадки з тяжкими наслідками. Тому Профспілка ставить перед собою завдання:
- посилювати громадський контроль за додержанням вимог законодавства та прав працівників у сфері охорони праці;
- підвищувати ефективність навчання з питань охорони праці;
- проводити активну інформаційно-роз’яснювальну роботу та брати участь в розробці заходів, спрямованих, в першу чергу, на профілактику та упередження нещасних випадків   на виробництві.

«Для реалізації цих важливих завдань ми використовуємо різноманітні інструменти. І одним із них є ефективний і відповідальний соціальний діалог, - зазначив О.Рябко. - Тому ми виходимо з ініціативою посилювати співпрацю з органами влади, зокрема з Державною службою України з питань праці, яка реалізує державну політику у сферах промислової безпеки, охорони та гігієни праці, здійснює відповідний державний нагляд».

Він звернув увагу представників Держпраці на неоднозначну  ситуацію, що склалася внаслідок нещодавніх змін у законодавстві. Мова йде насамперед про можливість на період воєнного стану призупиняти за ініціативи роботодавців дію окремих положень раніше укладених колективних договорів та угод. На жаль, деякі роботодавці скористалися цими новаціями для того, щоб одноосібно вирішувати, дія яких положень може бути призупинена. Водночас Профспілка наполягає на тому, що такі важливі для трудових колективів питання мають вирішуватися виключно шляхом перегорів та соціального діалогу.

Олександр Рябко впевнений, що спільні зусилля Сторін, які підписали Угоду, здатні забезпечити кращу реалізацію законодавчо закріпленого права працівників на гідні умови праці. Бо саме гідні умови праці поряд з гідною зарплатою є вирішальними у збереженні трудового потенціалу галузі – головного ресурсу післявоєнного відновлення країни.

Наталя Маринюк у своєму виступі на цій нараді  подякувала представникам Держпраці за допомогу, яку не раз отримували в первинній організації, коли зверталися до цієї служби з проханням надати роз’яснення з того чи іншого питання. Так, роз’яснення, які надає Держпраці, мають рекомендаційний характер, але роботодавець завжди сприймав їх як беззаперечний аргумент і погоджувався їх виконувати.

Вона розповіла про роботу, яку від початку війни проводить первинка з підтримки спілчан, мобілізованих до лав ЗСУ, як підприємство допомагає сім`ям загиблих воїнів, який соціальний захист мають працівники на випадок поранень під час участі в бойових діях. Також запропонувала керівництву Держпраці реалізовувати спільні проєкти з охорони праці на ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».
Під час наради її учасники також приділили значну увагу обговоренню дуже актуального на сьогодні, і  як можна передбачити, у післявоєнному майбутньому, питання щодо реабілітації та адаптації працівників, які втратили працездатність внаслідок отриманих на війні важких поранень.

Сторони, уклавши Угоду, домовилися співпрацювати на основних напрямах, а саме:
- здійснювати обмін інформацією про стан охорони праці;
- брати спільну участь в організації різних заходів і формуванні програм на державному, галузевому та регіональному рівнях, спрямованих на поліпшення умов праці та підвищення безпеки на виробництві;
- сприяти вдосконаленню українського законодавства про охорону працю та його наближенню до правових норм, прийнятих в країнах Європейського Союзу;
- проводити зустрічі (не рідше ніж раз на рік) для обговорення підсумків проведеної роботи в рамках напрямів співпраці, визначених Угодою.

Поставивши свої підписи під Угодою, Олександр Рябко та Ігор Дегнера висловили упевненість, що вона дозволить консолідувати зусилля Сторін для запровадження безпечних і екологічних технологій, сприятиме реалізації прав працівників на роботу з гідними умовами праці. А також впливатиме на збереження та розвиток трудового потенціалу галузі, щоб забезпечити нашу Перемогу та відновлення України.


© Запорізька облрада ПМГУ 2012
Назад к содержимому