Захист соціально-трудових прав спілчан – основне завдання Профспілки - Запорожский обком ПМГУ

***** Профспілки - за єдину Україну, мир і злагоду в суспільстві, поліпшення добробуту людей! ***** Профсоюзы - за единую Украину, мир и согласие, улучшение благосотояния людей! ***** Запоріжжя - це Україна! ***** Запорожье - это Украина! *****

Герб Запорожского ОК
Сталевар
Запорізька облрада ПМГУ
Офіційний сайт
Памятник на площади Фестивальной
Перейти к контенту

Захист соціально-трудових прав спілчан – основне завдання Профспілки

Новости ЦК ПМГУ
26 травня 2023 р.

Забезпечення захисту соціально-трудових прав членів профспілки шляхом застосування ефективних механізмів колективно-договірного регулювання є одним із основних завдань Профспілки в умовах воєнного часу. На цьому наголосили учасники IX Пленуму Центральної ради Профспілки металургів і гірників України, який відбувся сьогодні у м. Дніпрі.

З доповіддю з основного питання порядку денного «Про дії Профспілки в умовах воєнного стану і її завдання в післявоєнний час» виступив Голова ПМГУ О.Рябко. Він акцентував увагу на низці актуальних проблем, що сьогодні найбільше турбують спілчан та профспілковий актив.

У період воєнного стану на підприємствах галузі розповсюдженою практикою стало зупинення за ініціативи роботодавця дії окремих положень колективних договорів. Вільна трактовка адміністрацією підприємств Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» призводить до значного звуження соціально-економічних прав працівників. Саме тому вже сьогодні доцільно започатковувати відповідну судову практику, або ж розглядати можливість вступу в колективний трудовий спір. «Після закінчення воєнного стану, - додав О.Рябко, - одним із першочергових завдань Профспілки та її організацій має бути відновлення дії зупинених положень колдоговорів, внесення змін до діючих та укладення нових ефективних колдоговорів з урахуванням чинного законодавства».

Значну увагу Голова ПМГУ приділив питанням заробітної плати, здійсненню громадського контролю за дотриманням трудового законодавства, стану охорони праці на підприємствах ГМК і, зокрема ініціативам влади щодо реформування законодавства в сфері охорони праці.

«Майже 3 роки нам вдається блокувати проєкт Закону «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі», - сказав Олександр Іванович. - Позиція Профспілки стосовно цього законопроєкту незмінна - права працівників, які працюють у шкідливих умовах, повинні бути збережені».

Також Голова ПМГУ поінформував присутніх про те, що, користуючись воєнним станом, деякі роботодавці поставили собі за мету скасувати пільгове пенсійне забезпечення та Списки №1, №2, без впровадження заходів щодо усунення шкідливих виробничих факторів негативного впливу на здоров’я працівників. З такою ініціативою нещодавно до Прем’єр-міністра України звернувся Президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах. Наша Профспілка та ФПУ осудили неправомірні пропозиції роботодавців.

З цього питання взяв слово Голова первинної організації ПМГУ комбінату «Запоріжсталь» Л.Анісімов. Він ознайомив присутніх з підготовленим зверненням до А.Кінаха, в якому доведено незаконність і антисоціальність запропонованої ініціативи і викладено вимогу відкликати з Кабміну ганебні пропозиції УСПП. Учасники пленуму одностайно підтримали це звернення і прийняли рішення направити його на адресу Голови УСПП.

В обговоренні доповіді Голови Профспілки О.Рябка взяли участь очільник Донецької обласної організації ПМГУ Є.Сівко, голови первинних організацій ПМГУ Ю.Гандзюк (Нижньодніпровський трубопрокатний завод), О.Ільїн (Запорізький завод феросплавів), В.Счастливий («Суха Балка»), С.Афонін (Полтавський ГЗК).

Вони розповіли про проблеми, з якими стикаються територіальні і первинні організації у складних умовах воєнного часу (скорочення чисельності членів ПМГУ, падіння реальної заробітної плати тощо), поділилися досвідом роботи з переселенцями і організації волонтерського руху, подякували Центральній раді за оперативну допомогу і підтримку у вирішенні конкретних проблем.
Також в ході Пленуму була заслухана інформація Першого заступника Голови ПМГУ В.Гавриленка щодо внесення змін до складу Центральної ради Профспілки та її Президії. Замість осіб, що з об’єктивних причин не можуть брати участь в роботі виборних органів ПМГУ, до їх складу були введені нові представники профспілкових організацій.

До учасників Пленуму звернувся голова Дніпропетровського обласного об'єднання профспілок А.Яловий. Він звернув увагу на активність і потужність ПМГУ у вирішенні складних, неординарних завдань, які постали перед профспілками в умовах жорстокої війни, і підкреслив, що тільки в єдності – запорука нашої перемоги.

IX Пленуму Центральної ради ПМГУ прийняв Постанову щодо програми практичних дій Профспілки в умовах воєнного стану та її завдань на післявоєнний час.

© Запорізька облрада ПМГУ 2012
Назад к содержимому