У Німеччині набирають обертів обговорення та суперечки про 4-денний робочий тиждень - Запорожский обком ПМГУ

***** Профспілки - за єдину Україну, мир і злагоду в суспільстві, поліпшення добробуту людей! ***** Профсоюзы - за единую Украину, мир и согласие, улучшение благосотояния людей! ***** Запоріжжя - це Україна! ***** Запорожье - это Украина! *****

Герб Запорожского ОК
Сталевар
Запорізька облрада ПМГУ
Офіційний сайт
Памятник на площади Фестивальной
Перейти к контенту

У Німеччині набирають обертів обговорення та суперечки про 4-денний робочий тиждень

Новости ЦК ПМГУ
31 травня 2023 р.

В останні роки для багатьох працівників баланс між роботою та особистим життям стає дедалі важливішим. Деякі вчені вважають, що 4-денний робочий тиждень може допомогти зміцнити активність громадянського суспільства, оскільки вільний час має особливе значення для соціальної згуртованості.

Ідея скорочення робочого тижня користується у Німеччині популярністю. Нещодавно профспілка працівників металургійної, електронної, текстильної та ремісничої промисловості IG Metall NRW оголосила, що на наступному раунді переговорів вимагатиме від роботодавців 4-денний робочий тиждень з повною компенсацією зарплати.

Чотириденний робочий тиждень у сталеливарній промисловості може змінити правила гри, робочі місця в галузі можуть стати більш привабливими. Це важливий аргумент у часи нестачі кваліфікованих робітників. Однак скорочення робочого часу є для профспілок скоріше довгостроковою метою. Перехід виробництва екологічно чистої сталі обіцяє нове зростання продуктивності у майбутньому. Щоб зберегти робочі місця у промисловості, профспілка запропонувала скоротити робочий час із компенсацією заробітної плати.
Але до 4-денного робочого тижня багато німецьких роботодавців, як і раніше, налаштовані скептично.

На думку Мартіна Шлехтера з Асоціації ділових асоціацій землі Саар, можна говорити про гнучкіший робочий графік і перерозподіл тижневого робочого часу, але якщо йдеться про 4-денний робочий тиждень з повною компенсацією заробітної плати, то це буде не більш ніж масштабне скорочення робочого часу .

«Робітники повинні будуть виконувати ту ж роботу, що й зараз, але витрачати на це приблизно на 20% менше часу. Я не думаю, що це спрацює. Зрештою, як економісти, ми маємо подумати, чи достатньо вкладеного робочого часу для забезпечення нашого нинішнього процвітання. І я дуже скептично ставлюся до цього», – вважає Шлехтер.

© Запорізька облрада ПМГУ 2012
Назад к содержимому