Охорона праці – пріоритет воєнного часу - Запорожский обком ПМГУ

***** Профспілки - за єдину Україну, мир і злагоду в суспільстві, поліпшення добробуту людей! ***** Профсоюзы - за единую Украину, мир и согласие, улучшение благосотояния людей! ***** Запоріжжя - це Україна! ***** Запорожье - это Украина! *****

Герб Запорожского ОК
Сталевар
Запорізька облрада ПМГУ
Офіційний сайт
Памятник на площади Фестивальной
Перейти к контенту

Охорона праці – пріоритет воєнного часу

Новости ЦК ПМГУ
19 вересня 2023 р.

У важкий воєнний час металурги і гірники, які не пішли захищати Батьківщину зі зброєю в руках, продовжують виконувати свої трудові обов’язки. Вони сумлінно працюють, роблять значний внесок у стабільність національної економіки та збереження рідних підприємств, перебуваючи в умовах загальної небезпеки і зазнаючи підвищених навантажень. Це означає, що одвічний пріоритет нашої Профспілки – безпека праці у ГМК – сьогодні набув особливої актуальності.

Із такою думкою одноголосно погодилися учасники вересневого спільного засідання Постійної комісії ЦР з охорони праці та Технічної інспекції ПМГУ. Захід, проведений у змішаному форматі – з головною студією в Дніпрі та онлайн-підключенням з регіонів, зібрав фахівців, відповідальних за профільні питання в апараті Центральної ради, територіальних та первинних організацій ПМГУ. На його порядку денному було декілька актуальних тем.

Про показники виробничого травматизму в ГМК у І півріччі 2023 року колегам доповів голова Постійної комісії, очільник Дніпропетровської обласної ради Профспілки Андрій Чайка. Дані в розрізі конкретних нещасних випадків за той самий період озвучив головний технічний інспектор ЦР ПМГУ Володимир Білик. Обидва спікери зазначили, що на тлі скорочення виробничих потужностей галузі показники травматизму і профзахворюваності в ній все ще є зависокими, а серед їхніх передумов досі є не лише причини, пов’язані безпосередньо з війною, але й організаційно-технічні чинники.

Основним блоком обговорення знов закономірно стали небезпечні законодавчі новації влади. Зокрема, йшлося про реорганізацію оплати лікування потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві в медичних закладах. Наша Профспілка виступає проти запропонованої можновладцями схеми, адже вона не забезпечує право постраждалих на вчасну допомогу (лікування, витрати на придбання медикаментів та медичних засобів для реабілітації) і повноцінне відновлення після травм. У підсумку розмови було прийнято рішення рекомендувати ЦР ПМГУ повторно звернутися з цього приводу до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Також учасники заходу випрацювали консолідовану позицію ПМГУ щодо низки нормативних актів. Серед них – «Зміни до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці», «Про розмір, процедуру проведення та обліку витрат на поховання та пов’язаних з цим ритуальних послуг у разі смерті потерпілого від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання», «Про внесення змін до Положення про порядок надання гірничих відводів», «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких нормативно-правових актів Фонду соціального страхування України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань» та інші.

На завершення роботи засідання технічний інспектор ЦР ПМГУ Анатолій Тертишний довів до присутніх інформацію про загальний перелік нормативних актів з охорони праці, опрацьованих нашою Профспілкою в І півріччі 2023 року.


© Запорізька облрада ПМГУ 2012
Назад к содержимому