НОВИНИ КОЛЕКТИВНО-ДОГОВІРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЄКП, ТРАВЕНЬ 2024 РОКУ, ВИПУСК № 5 - Запорожский обком ПМГУ

***** Профспілки - за єдину Україну, мир і злагоду в суспільстві, поліпшення добробуту людей! ***** Запоріжжя - це Україна! *****

Герб Запорожского ОК
Сталевар
Запорізька облрада ПМГУ
Офіційний сайт
Памятник на площади Фестивальной
Перейти к контенту

НОВИНИ КОЛЕКТИВНО-ДОГОВІРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЄКП, ТРАВЕНЬ 2024 РОКУ, ВИПУСК № 5

Новости ФПУ
14 червня 2024 р.

Бюлетень "НОВИНИ КОЛЕКТИВНО-ДОГОВІРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ Європейської конфедерації профспілок (ЄКП), травень 2024 року, випуск № 5
Комплексна перевірка корпоративної стійкості
Європейська комісія ухвалила пропозицію щодо Директиви про комплексну перевірку корпоративної стійкості. 24 травня 2024 року Рада Європейського Союзу схвалила політичну угоду, тим самим завершивши процес ухвалення. Метою цієї Директиви є сприяння стійкій та відповідальній корпоративній поведінці в діяльності компаній та в їхніх глобальних ланцюгах створення вартості. Нові правила гарантуватимуть, що компанії виявлятимуть та усуватимуть несприятливий вплив на права людини та навколишнє середовище від своєї діяльності в Європі та за її межами.

Прогноз подальшого зростання реальної заробітної плати
Економічний прогноз, опублікований Європейською комісією, свідчить про необхідність для Європи почати підтримувати інвестиції та справедливу оплату праці. Економічний прогноз на весну 2024 року передбачає повільне економічне зростання, оскільки «зростання інвестицій, схоже, сповільнюється» й «очікується, що воно буде збільшуватися лише поступово». У коментарі ЄКП зазначає, що прогноз «показує, що Європі необхідно почати підтримувати інвестиції та справедливу оплату праці».

Гендерний розрив у трудовій участі все ще великий
З нагоди Міжнародного дня сім’ї МОП досліджує, як структура сім’ї впливає на участь жінок і чоловіків у робочій силі. За останні два десятиліття не відбулося жодних змін у глобальному рівні участі в робочій силі осіб віком від 25 до 54 років. Проте розбивка за статтю демонструє розбіжну тенденцію, що вказує на постійні та значні розриви між жінками та чоловіками. Починаючи з 2004 року, жінки досягли певних успіхів, збільшивши свій рівень участі в робочій силі на 1,1 відсоткових пункти до 64,5% у 2023 році, тоді як чоловіки зазнали падіння на 1,1 відсоткових пункти, досягнувши 92%.

Спільна декларація про штучний інтелект у банківській справі
Нова спільна декларація профспілок і роботодавців банківського сектору ЄС ставить працівників за стіл переговорів на кожному етапі процесу прийняття рішень і впровадження штучного інтелекту. Декларація, укладена між UNI Europa – європейською профспілкою працівників сфери послуг – та європейськими банківськими роботодавцями EBF, EACB, ESBG, є першою у своєму роді в цьому секторі в ЄС. Вона означає, що роботодавці та профспілки повинні забезпечити використання переваг штучного інтелекту через соціальний діалог, включаючи колективні переговори, щодо використання, впровадження та постійного моніторингу штучного інтелекту.

Умови праці в ЄС після пандемії COVID
Незважаючи на зростання геополітичної напруженості та уповільнення економічного зростання, постпандемічне відновлення в ЄС продовжилося у 2023 році, що супроводжувалося активним створенням робочих місць. Дослідження Eurofound, проведені протягом року, дозволили виявити дані про ключові питання, що формують повсякденне життя та роботу європейців. У цьому щорічнику за 2023 рік розглядається широке коло тем, включаючи зростаючий дефіцит робочої сили, вплив стресів на робочому місці на здоров’я і благополуччя, проблеми забезпечення доступного житла та зміни мінімальної заробітної плати в державах-членах ЄС.

Австрія
Профспілки розпочали кампанію щодо умов праці
Профспілки GPA, Vida та younion розпочали нову кампанію із закликом покращити умови праці у сфері догляду, медсестринства та охорони здоров’я. Профспілки наголошують на нагальній потребі у більшій кількості персоналу, що стане можливим лише за умови швидкого покращення зайнятості та умов праці. Близько 120 членів місцевих виробничих рад приєдналися до запуску кампанії, а також був створений вебсайт з вимогами і можливістю подати декларацію про підтримку. Профспілки домагаються скорочення робочого часу до 35 годин на тиждень з повною компенсацією заробітної плати та гарантією трудових відносин під час навчання з виплатою прожиткового мінімуму. Інші вимоги включають більшу стабільність графіків змін і кращу компенсацію за відхилення від графіків.

Плани щодо страйків у приватному секторі охорони здоров’я
Після того, як п’ятий раунд переговорів у приватних лікарнях зайшов у глухий кут, конференція трудового колективу закликала профспілку Vida підготуватися до страйку. Опитування на робочих місцях вже показали, що 95% працівників виступають за ту чи іншу форму страйку. Роботодавці запропонували підвищення на 9,15%, але профспілка стверджує, що це все одно залишить приватні лікарні серед секторів з найгіршим рівнем оплати праці з точки зору середньої заробітної плати. Умови надання відгулів і доплат за роботу в нічні та недільні години також значно гірші, ніж у порівнянних колективних договорах, і роботодавці нічого не запропонували в цьому відношенні.

Бельгія
Зарплати та соціальні виплати зростають
За даними профспілкової конфедерації FGTB/ABW, автоматична індексація призвела до зростання соціальних виплат і зарплат. У квітні 2024 року інфляція за рік зросла на 3,37%. У квітні було перевищено півотний індекс, а це означає, що соціальні виплати та зарплати державних службовців будуть адаптовані наступного місяця. У травні компенсація по безробіттю, пенсії, лікарняні тощо зростуть на 2%. Зарплати в державному секторі також зростуть на 2% у червні. Працівники приватного сектору побачать зростання зарплат через зростання цін. Деякі сектори будуть слідувати за індексом споживчих цін, інші – індексуватимуться по-різному і в різний час.

Роботодавці мають запровадити комплексну політику запобігання
ЗОР
Нове положення про ергономіку робочого місця та профілактику захворювань опорно-рухового апарату (ЗОР) набуло чинності 25 травня і тепер є частиною Кодексу добробуту на робочому місці. Раніше профілактика захворювань опорно-рухового апарату регулювалася лише частково. Однак велика кількість працівників, відсутніх на роботі через ЗОР, показала, що існує нагальна потреба приділяти більше уваги цьому питанню та покращувати ергономіку робочих місць загалом. Новий закон передбачає, що роботодавці повинні враховувати ергономіку при проектуванні та обладнанні нових робочих місць, а також при адаптації існуючих робочих місць. Вони повинні впроваджувати політику запобігання розладам опорно-рухового апарату або іншим проблемам зі здоров’ям, спричиненим або погіршеним ризиками для опорно-рухового апарату на робочому місці.

Болгарія
Страйк на молочному заводі
Працівники виробника молочної продукції LB Bulgaricum на виробничій базі Відін протестували, намагаючись домогтися нормальних умов праці та адекватної оплати, а також захистити компанію від ліквідації. Вони оголосили триденний попереджувальний страйк. Працівники вимагають підвищення базової заробітної плати на 30%. Вони також вимагають гарантій дотримання всіх положень трудового кодексу. За інформацією профспілкової організації KNSB, робітники вимагають безпечних умов праці, а також активного соціального діалогу та співпраці між робітниками та керівництвом.

Профспілки вимагають підвищення зарплат в університетах
Конфедерація незалежних профспілок Болгарії (CITUB) має намір продовжувати акції протесту, заплановані її відділенням у сфері вищої освіти, незважаючи на рішення уряду виділити додаткові 39 млн левів (20 млн євро) для підвищення доходів викладачів вищих навчальних закладів і 12 млн. левів (6 млн євро) для адміністративного персоналу. У заяві CITUB зазначається, що цього підвищення недостатньо. Керівництво Болгарської академії наук (БАН) виступило із заявою на підтримку позиції вищих навчальних закладів, висловленої у відкритому листі Ради ректорів. Керівництво БАН назвало неприйнятним невиконання урядом своєї обіцянки щодо збільшення доходів академічного персоналу державних університетів і науково-дослідних організацій та порушення Закону про вищу освіту.

Організації роботодавців зупинили переговори щодо нової колективної угоди в секторі охорони здоров’я
За даними CITUB, профспілка працівників охорони здоров’я FSZ попередила вищих посадових осіб уряду про те, що організації роботодавців перешкоджають переговорам щодо нової колективної угоди в секторі охорони здоров’я. Незважаючи на юридичні зобов’язання, роботодавці послідовно відмовляються брати участь у переговорах на галузевому рівні, бойкотуючи заплановані зустрічі. Більше того, ФСЗ повідомили, що роботодавці не бажають брати участь у засіданнях ради. Замість цього роботодавці пропонують створити робочі групи для оцінки окремих закладів охорони здоров’я, що розглядається як крок, який шкодить переговорному процесу.

Хорватія
Пожежники вимагають законодавства для покращення умов праці
Профспілки пожежників організували мітинг у Загребі, щоб висловити тривале невдоволення професійним статусом і правами пожежників на місцевому та окружному рівнях. Протест був ініційований після оголошень про закриття пожежних частин через фінансові обмеження. Наголошуючи на затримці з впровадженням важливих законодавчих заходів після встановленого терміну у 2020 році, пожежники закликають державні органи влади та головного пожежного командувача до негайних дій. Основні вимоги включають стандартизацію системи оплати праці на всіх рівнях пожежної служби та збільшення децентралізованих фінансових асигнувань на протипожежні заходи.

Кіпр
Портовий страйк скасовано після заклику до діалогу
Працівники порту Ларнаки та їхній роботодавець домовилися вирішити свої розбіжності шляхом запланованих переговорів під наглядом міністра праці. Домовленість була досягнута наступного дня після того, як працівники порту припинили страйк. Під час першої зустрічі сторони вирішили розпочати діалог, спрямований на вирішення розбіжностей і виконання раніше узгоджених заходів. Профспілки стверджують, що портовий оператор Kition Ocean Holdings порушив колективні договори щодо графіку понаднормових робіт та оплати праці.

Чехія
Оголошено про значне підвищення зарплат медичним працівникам
Міністерство охорони здоров’я розповсюдило законопроект про термінове реформування заробітної плати медичних працівників та лікарів, намагаючись вирішити давні проблеми з оплатою праці та викликати протести лікарів. Запропоноване законодавство, яке, як очікується, набуде чинності в січні 2025 року, обіцяє значний перегляд існуючої структури оплати праці. За даними Міністерства, новий закон гарантуватиме, що лікарі лікарень зароблятимуть від 1,5 до 3 разів більше середньої заробітної плати по країні. Ця ініціатива є продовженням зобов’язань, взятих у грудні 2023 року у відповідь на протести лікарів, спрямованих на уніфікацію та підвищення заробітної плати медичних працівників.

Данія
У покоління Z нові вимоги до роботи
Згідно зі звітом, опублікованим профспілковою конфедерацією FH, змістовна робота та інклюзивне робоче середовище є ключовим пріоритетом для покоління Z. Вони стурбовані фінансовою невизначеністю та стресом, особливо щодо балансу між роботою та особистим життям, а також батьківством. Покоління Z народилося у другій половині 1990-х та у 2000-х роках. Звіт проливає світло на вихід покоління
Z на ринок праці, їхні очікування та побоювання. Він показує, що молоді люди віддані своїй роботі, пишаються своєю професією і хочуть досягти успіху. Вони шукають змістовну роботу, яка сприяє їхньому розвитку та самореалізації. Для них важливе інклюзивне робоче середовище, де вони залучені до прийняття рішень і отримують визнання за свої зусилля. Водночас, багато молодих людей стурбовані майбутнім трудовим життям.

Естонія
Працівники бюджетної сфери вимагають підвищення заробітної плати
Тисячі працівників бюджетної сфери, таких як лікарі, рятувальники, поліцейські та прикордонники, вимагають підвищення заробітної плати на понад 10% у 2025 році. Урядовці кажуть, що усунення мінімального порогу доходу недостатньо. Переговори щодо нового колективного договору для працівників охорони здоров’я розпочнуться лише в серпні, але лікарі, медсестри та доглядальниці вже виклали свої позиції. З державного бюджету потрібно буде виділити додаткові гроші. Президент Естонської медичної асоціації (Eesti Arstide Liit), підкреслила великий дефіцит медичних працівників. За її словами, потрібно покращити як зарплати, так і умови праці.

Фінляндія
Уряд обмежує право на страйк
Незважаючи на кілька протестних страйків на початку цього року, уряд наполегливо продовжує реалізовувати програму, яка включає обмеження ролі представників профспілок на робочих місцях та скорочення соціального забезпечення. Згідно з новими законами, профспілки тепер будуть змушені платити значні штрафи, якщо вони організують страйк, який згодом суд визнає незаконним. Окремі працівники будуть оштрафовані на суму понад 200 євро, якщо вони продовжуватимуть страйк після того, як суд визнав його незаконним. Штраф сплачується безпосередньо роботодавцю.

Франція
Фармацевти страйкують через дефіцит і зарплату
Фармацевти розпочали перший за 10 років страйк через дефіцит ліків, закриття аптек та побоювання, що ліки можна буде продавати онлайн, а також через вищу оплату праці. Після розклеювання плакатів та розсилки електронною поштою попереджень про закриття аптек в останні дні, пацієнти виявили, що близько 90% аптек закриті. Фахівці кажуть, що дефіцит ліків, закриття аптек у сільській місцевості та реформування системи підготовки кадрів турбують їх не менше, ніж заробітна плата та умови праці.

Уряд планує обмежити доступ до допомоги по безробіттю
Уряд окреслив заходи, які містяться в новій системі страхування на випадок безробіття, яка має набути чинності 1 грудня 2024 року. Буде скорочено тривалість виплати допомоги, обмежено коло осіб, які мають право на її отримання, а також підвищено віковий ценз для отримання більш пільгової допомоги для людей похилого віку. Виплати по безробіттю будуть обмежені максимум 15 місяцями, порівняно з нинішніми 18 місяцями. Уряд також планує вимагати, щоб людина працювала вісім місяців протягом останніх 20 місяців, а не шість місяців протягом останніх 24 місяців, як зараз, щоб мати право на отримання допомоги по безробіттю.

Страйкують залізничники
Паризькі пасажири зіткнулися з серйозними перебоями в роботі, коли залізничники оголосили страйк, щоб чинити тиск на національного залізничного оператора SNCF напередодні переговорів про проведення літніх Олімпійських ігор цього року. Профспілка протестує проти лібералізації залізниць і конкуренції на залізничному транспорті та вимагає підвищення заробітної плати.

Страйкують прибиральники
Паризькі прибиральники оголосили страйк менш ніж за три місяці до початку Олімпіади, вимагаючи надбавки за роботу під час заходу. Протягом декількох місяців вони вимагали підвищення заробітної плати, і профспілки подали повідомлення про страйк під час Ігор, якщо не буде досягнуто угоди. Вони вимагають 1900 євро бонусу для тих, хто працює під час Олімпійських і Паралімпійських ігор, а також підвищення зарплати на 400 євро. Профспілка заявляє, що працівники повинні отримати компенсацію за відмову від щорічної літньої відпустки заради роботи під час ігор.

Німеччина
Угода в будівельній галузі після попереджувальних страйків
На третьому тижні попереджувального страйку було досягнуто домовленості у трудовому спорі в будівельній галузі. Як оголосили сторони колективних переговорів, запропонована угода включає, серед іншого, триетапне підвищення заробітної плати протягом трьох років. 28 травня арбітражна комісія профспілки будівельників IG BAU провела попередні переговори з роботодавцями, вимагаючи від них кращої пропозиції, ніж рішення арбітра. В результаті було досягнуто домовленості, яка буде запропонована членам профспілки. Пропозиція включає підвищення заробітної плати з 1 травня 2024 року від 260 до 380 євро на місяць. По-друге, підвищення з 1 квітня 2025 року на 4,2% (на заході) та 5% (на сході). Єдині заробітні плати, оклади та надбавки на навчання по всій країні з 1 квітня 2026 року; і третє загальнонаціональне підвищення на 3,9% також з 1 квітня 2026 року.

Новий колективний договір на підприємстві з виробництва електроенергії
У третьому раунді переговорів профспілка IGBCE та виробники електроенергії Steag та Iqony погодили колективний договір для приблизно 6000 працівників двох енергетичних компаній. Заробітна плата зросте на 3% з 1 травня 2024 року та ще на 5,9% з 1 березня 2025 року. Члени IGBCE також матимуть додатковий вихідний день. 2 вільні зміни для членів IGBCE будуть закріплені на постійній основі та збільшені на одну вільну зміну. Спеціальна виплата для членів IGBCE (раніше 550 євро на рік) також буде збільшена на 3%, а потім на 5,9%, аналогічно до заробітної плати.

Договір у телекомунікаційній компанії
Після п’яти днів переговорів у рамках розширеного четвертого раунду переговорів щодо німецької телекомунікаційної компанії Deutsche Telekom профспілка ver.di та роботодавці 17 травня 2024 року уклали колективну угоду. У липні 2024 року працівники отримають неоподатковувану інфляційну компенсаційну надбавку в розмірі 1550 євро (працівники з неповною зайнятістю – пропорційно). З 1 жовтня 2024 року заробітна плата буде підвищена на 6%, а з 1 серпня 2025 року вони отримають подальше підвищення заробітної плати на 190 євро на місяць. Стажери та студенти, які навчаються за дуальною формою навчання, отримають неоподатковувану інфляційну надбавку в розмірі 775 євро в липні 2024 року. З 1 жовтня 2024 року їхня заробітна плата буде збільшена на 95 євро на місяць, а з 1 серпня 2025 року – ще на 6%. Колективний договір укладено на 24 місяці і діє до 31 березня 2026 року.

Підвищення заробітної плати у секторі металообробки
Профспілка IG Metall уклала колективну угоду з об'єднанням роботодавців Metall Niedersachsen/Bremen та Land Bau Technik Handwerks- und Handelsverband Niedersachsen e.V. під час четвертого раунду переговорів щодо металообробки та сільськогосподарської техніки в Нижній Саксонії та Бремені. З 1 квітня 2024 року заробітна плата та надбавки за навчання зростуть на 6,25% заднім числом на 15 місяців. Профспілка вимагала підвищення на 7,3% протягом 12 місяців. Підписанню колективного договору передували попереджувальні страйки працівників IG Metall, вперше за останні 20 років. У них взяли участь понад 1000 працівників. Колективний договір діє до 31 травня 2025 року.

Досягнуто домовленості в Postbank
У п'ятому раунді переговорів ver.di та Deutsche Bank AG погодили комплексний пакет для 12 тисяч працівників Postbank, які є частиною групи. Пакет включає підвищення заробітної плати на 7% з 1 червня 2024 року, але не менше 270 євро, і ще на 4,5% з 1 липня 2025 року. Ver.di також домовилася з роботодавцями про довгострокове виключення звільнень з виробничих причин до 31 грудня 2027 року. Відповідальні колективні переговорні комітети рекомендували своїм членам прийняти цей результат.

Греція
Страйкують державні службовці
Конфедерація профспілок працівників державного сектору ADEDY оголосила загальнонаціональний 24-годинний страйк. ADEDY закликає до горизонтального підвищення заробітної плати на 10% працівників державного сектору, відновлення двох додаткових зарплат у державному секторі, відомих як різдвяні та великодні бонуси, а також до укладення колективних договорів.

Компанії зможуть просити працівників працювати шість днів на тиждень
З 1 липня роботодавці зможуть просити своїх працівників працювати у виняткових випадках шостий день на тиждень. Цей додатковий робочий день буде оплачуватися на 40% більше, ніж звичайний, і не повинен перевищувати восьми годин. Крім того, випробувальний термін буде обмежений максимум шістьма місяцями.

Угорщина
Працівники сфери догляду об’єднуються, щоб вимагати справедливої оплати праці
На тлі зростаючих викликів була створена нова профспілка працівників сфери догляду, SZÄD, що знаменує собою кардинальну зміну в адвокації прав працівників сфери догляду. Ця подія відбулася, коли працівники сфери догляду по всій країні, яких часто не помічають і недооцінюють, мобілізувалися, щоб вимагати справедливої заробітної плати та покращення умов праці. Зусилля профспілки висвітлюють ширшу національну тенденцію, коли працівники сфери догляду об’єднуються, щоб протистояти кризі вартості життя та домагатися поваги, якої вимагає їхня роль.

Ісландія
Страйк персоналу аеропорту скасовано після досягнення домовленості
Страйки в міжнародному аеропорту Кефлавік були відвернені після підписання угод між Конфедерацією ісландських підприємств від імені ISAVIA та профспілковими комітетами Профспілки авіаційних працівників і Sameyki, загальнонаціональної профспілки державних службовців. Угоди, що стали результатом тривалих переговорів, тепер будуть представлені членам профспілок для голосування, яке завершиться наприкінці травня.

Ірландія
Опитування профспілки виявило занепокоєння медсестер щодо нестачі персоналу
Профспілка INMO опублікувала результати опитування своїх членів за 2024 рік, які свідчать про те, що члени профспілки стурбовані тим, як нестача персоналу негативно впливає на безпеку пацієнтів, і що значна кількість респондентів розглядала можливість звільнення через високий рівень стресу. Опитування показало, що 76% респондентів заявили, що їхній поточний рівень укомплектованості персоналом і кваліфікація не відповідають необхідним клінічним вимогам і потребам пацієнтів у їхній сфері діяльності. 92% з них висловили занепокоєння тим, що безпека пацієнтів знаходиться під загрозою. Більше половини респондентів (54%) заявили, що вони відчувають тиск, змушуючи працювати додаткові години/зміни, а 15% зазначили, що працюють понад 20 додаткових неоплачуваних годин на місяць. Близько 63% респондентів заявили, що за останній місяць вони розглядали можливість звільнення з роботи, і з них 45% сказали, що це було пов’язано, головним чином, зі стресом на робочому місці.

Італія
Профспілки готуються до страйку в приватній медицині
Профспілки FP CGIL, CISL і UIL FPL готуються до страйку на знак протесту проти відсутності прогресу в переговорах щодо укладення колективного договору в приватному секторі охорони здоров’я. Суперечка в першу чергу стосується неспроможності організацій роботодавців AIOP та ARIS розпочати переговори щодо укладення угод, які б охоплювали будинки престарілих та приватний сектор охорони здоров’я. І це незважаючи на попередні мобілізації та тимчасові угоди, укладені з профспілками. У секторі будинків престарілих з жовтня по січень було підписано дві проміжні угоди, які мали прокласти шлях до укладення єдиної галузевої угоди до червня, проте роботодавці заблокували переговори.

Профспілки відстояли права працівників електроенергетичних компаній
Профспілки FILCTEM-CGIL, FLAEI-CISL та UILTEC-UIL припинили страйк в енергетичній компанії Enel після кількох місяців переговорів з керівництвом, яке мало намір переглянути модель трудових відносин. Профспілки та керівництво Enel досягли угоди. Після потужної мобілізації робітників, операції не будуть передані на аутсорсинг, а операційні центри будуть посилені. Буде призупинено заявку на півзміни та створено спільну комісію для обміну найкращими рішеннями, які будуть протестовані не раніше жовтня цього року. Крім того, було вирішено найняти понад 1500 нових співробітників.

Латвія
Вчителі мітингують за збалансованість заробітної плати та навантаження
21 травня близько 2000 вчителів планували провести пікет біля будівлі Кабінету міністрів з вимогою належного виконання страйкової угоди про збалансування навчального навантаження вчителів. Латвійська профспілка працівників освіти і науки (LIZDA) не досягла згоди з міністром освіти і науки з цього питання. Голова LIZDA заявив, що пропозиція Міністерства освіти щодо збалансування навантаження «протилежна» тому, що LIZDA і Міністерство обговорювали протягом останнього року.

Ліхтенштейн
Позитивні результати переговорного раунду
За даними профспілки LANV, результати 17 переговорів з роботодавцями щодо заробітної плати у 2024 році були задовільними. Значним кроком стало скорочення робочого часу в десяти секторах на півгодини до однієї години на тиждень. Це означає, що працівники, яких це торкнеться, отримають підвищення заробітної плати від 1,2 до 2,3%. Крім того, передбачено 17 підвищень заробітної плати до 2,5%, а також різні підвищення мінімальної заробітної плати та відпусток. Цього року заробітна плата зросла в середньому на 2,4%. При інфляції 2,1% у 2023 році зростання заробітної плати перевищує інфляцію. Підвищення заробітної плати в загальнообов’язкових колективних договорах набуло чинності 1 квітня. Загалом це можна охарактеризувати як позитивний розвиток подій для працівників.

Литва
Мінімальна заробітна плата може перевищити поріг в 1000 євро
У Литві Тристороння рада, яка об'єднує представників уряду, роботодавців та профспілок, розпочинає обговорення пропозиції центрального банку підвищити мінімальну місячну заробітну плату на 16% до 1070 євро до оподаткування з нинішніх 924 євро з січня 2025 року. Прем’єр-міністр вважає, що більш швидке підвищення мінімальної заробітної плати не матиме негативного впливу на ринок праці країни, який, як очікується, залишиться «дуже стійким». На думку Інги Ругініене, голови Литовської конфедерації профспілок, запропонована центральним банком сума в 1070 євро має стати «відправною точкою» для переговорів між роботодавцями та профспілками.

Люксембург
Профспілка попереджає, що банку загрожує скорочення робочих місць,
Робочі місця близько 150 осіб можуть опинитися під загрозою після того, як ING Luxembourg оголосив про припинення роздрібних банківських операцій, повідомляє профспілка Aleba. Банк підтвердив, що закриває свої масові роздрібні операції в Люксембурзі. Деякі співробітники, які працюють безпосередньо в роздрібному підрозділі, «знають, що після завершення адміністративної частини для них не буде роботи», заявила профспілка Aleba, але вона не очікує, що скорочення робочих місць буде негайним.

Профспілка критикує відсутність захисту для державних службовців
Профспілка працівників освіти і науки (SEW), яка входить до складу OGBL, розкритикувала недостатній захист від звільнення державних службовців, які мають стаж роботи менше десяти років, і закликає до поліпшення ситуації. Загалом, профспілка описує становище тих, кого це стосується, як «нестабільне». Захист від звільнення державних службовців, які мають менше десяти років стажу, піддався різкій критиці з боку SEW. Він «майже не існує» для цих працівників. Профспілка повідомила про кілька випадків, коли вчителів, які мають статус державних службовців, звільняли без попередження або повідомлення за нібито неправомірну поведінку.

Мальта
Новий колективний договір для вчителів
Профспілка працівників освіти і науки (MUT) та уряд домовилися про нову колективну угоду для вчителів. Вчителі не отримають жодного підвищення базової заробітної плати, натомість їхній дохід збільшиться за рахунок покращення надбавок, які вони отримують протягом року. Усі педагоги отримують надбавку за клас з кожною платіжною відомістю, а також надбавку за робочі ресурси кожні три місяці. Пропозиція передбачає, що загальна сума цих надбавок подвоїться в короткостроковій перспективі і більш ніж потроїться до 2027 року, коли колективний договір буде переукладено.

Нідерланди
Підвищення зарплати у фармацевтичній компанії на 10%
Після інтенсивних переговорів профспілка FNV уклала колективну угоду з виробником активованого вугілля Norit. Колективний договір діє з 1 березня 2024 року по 1 березня 2026 року. Передбачається структурне підвищення заробітної плати на 10%. Заробітна плата зросте на 5% з 1 березня 2024 року та ще на 5% з 1 березня 2025 року. Зменшення заробітної плати під час хвороби, як пропонував роботодавець, не буде. Також буде укладено угоду про пакт поколінь для захисту інтересів усіх вікових груп у компанії.

Нова угода у металургійній та електронній промисловості
Після важких переговорів профспілка FNV та інші профспілки досягли угоди з організацією роботодавців FME про новий колективний договір для металургійної та електронної промисловості. Колективний договір укладено на період з 1 червня 2024 року по 31 грудня 2025 року. Заробітна плата зросте в цілому на 9%. З 1 червня 2024 року заробітна плата зросте на 2,75%, з 1 січня 2025 року – на 3,25% і з 1 червня 2025 року – на 3%. Можливість дострокового виходу на пенсію для працівників з важкою роботою буде збережена. Внесок роботодавця до пенсійної системи буде тимчасово продовжено до 2025 року.

Підвищення оплати праці прибиральників на 7%
Профспілки та роботодавці домовилися про новий колективний договір для 130 тисяч працівників, на яких поширюється дія колективного договору у сфері клінінгу. Окрім підвищення заробітної плати щонайменше на 7%, причому працівники з найнижчими зарплатами отримають ще більшу вигоду, було також погоджено, що прибирання протягом дня стане нормою. Якщо члени профспілки погодяться, новий колективний договір набуде чинності 1 липня 2024 року терміном на два роки. Заробітна плата зросте на 3% з 1 січня 2025 року і ще на 3% з 1 січня 2026 року. Всі прибиральники отримають додаткову надбавку 1 липня 2025 року та 1 січня 2026 року, залежно від їхньої групи оплати праці. Це становить 0,25 євро на годину для групи 1, 0,15 євро для групи 2 і 0,10 євро для груп 3-6.

Найбільша кількість страйків за останні півстоліття
У 2023 році відбулося 52 страйки, найбільше за останні 50 років. У 1972 році робота зупинялася ще частіше: 58 разів. За даними Статистичного управління Нідерландів (CBS), загалом у 2023 році було втрачено 142 тисяч робочих днів. Починаючи з першого ковідного 2020 року, коли відбулося 9 страйків, кількість зупинок роботи значно зростала з кожним роком. У цих страйках взяли участь понад 17 тисяч працівників, що приблизно на тисячу більше, ніж у 2022 році. Це значно менше, ніж у 2021 (28 тисяч) та 2020 (105 тисяч) роках.

Норвегія
Підвищення заробітної плати медичним працівникам
Переговори в секторі охорони здоров’я між профспілками та організацією роботодавців Spekter завершилися укладенням центральної угоди для працівників лікарень. Угода гарантує мінімальну надбавку до заробітної плати у розмірі 22 000 норвезьких крон (1 905 євро) для всіх працівників. Загальна надбавка у розмірі 3,7% забезпечує справедливу компенсацію, а локальні переговори, як очікується, ще більше підвищать загальну заробітну плату на 5,2%. Докладаються зусилля для заохочення повної зайнятості в лікарнях, вирішуючи проблему неповної зайнятості. Ініціативи включають підвищення мінімальної ставки за роботу у вихідні дні та розробку нової моделі розрахунку доплат за роботу у вихідні дні.

Польща
Профспілка протестує проти кліматичної політики ЄС
У Варшаві відбулася велика акція протесту проти кліматичної політики Європейського Союзу, організована найбільшою профспілкою «Солідарність». Профспілка стверджує, що Зелений курс ЄС «знищить» польську економіку, завдаючи особливої шкоди фермерам і промисловим робітникам. За словами регіонального лідера «Солідарності», Зелений курс впливає не лише на фермерів, вона зачіпає працівників усіх галузей промисловості і всі польські сім’ї. За оцінками, в марші взяли участь від 25  до 30 тисяч осіб.

Португалія
Працівники сфери поводження з відходами страйкують за повагу та професійне визнання
Члени профспілки STAL, які працюють у компанії TRATOLIXO, що займається переробкою відходів, 20 травня провели 24-годинний страйк, вимагаючи поваги та визнання їхньої професійної цінності в секторі управління відходами. Незважаючи на перешкоди з боку адміністрації та тривалі переговори, працівники влаштували мітинг за межами підприємства. Основні вимоги включають негайне підвищення зарплати на 150 євро, мінімальну зарплату в 1000 євро до 2024 року, доплату на харчування в розмірі 10,50 євро і скорочення робочих годин до 35 на тиждень.

Румунія
Новий виток підвищення зарплат у державному секторі
Уряд прийняв надзвичайну постанову, яка передбачає підвищення заробітної плати на 10% для певних категорій бюджетних працівників, а також виплату бонусу в розмірі 500 леїв (100 євро) на окуляри для тих, хто користується комп’ютерами (або іншими пристроями з екраном). За словами урядовців, судді звернулися з проханням про виплату надбавки на окуляри, але тут не може бути ніякої дискримінації. Нове підвищення на 10% пропонується досить широкій категорії працівників, включаючи працівників центральної адміністрації, сфери культури, дипломатії, Національного офісу торгового реєстру, співробітників органів влади та державних установ, що повністю фінансуються за рахунок власних доходів.

Профспілки вимагають податкової реформи та справедливих зарплат
Профспілки конфедерації BNS організували мітинг на знак протесту проти надмірних зборів і податків, накладених урядом. Вони стверджують, що цей фінансовий тягар є непропорційним і впливає як на приватний, так і на державний сектори. З 2018 року уряд повністю переклав внески на соціальне страхування на працівників, подвоївши їхні медичні та пенсійні внески, а внески роботодавців зменшив до нуля. Незважаючи на численні перемоги профспілок у судах, уряд не зміг запровадити справедливу систему оплати праці, вважаючи за краще запроваджувати нові податки.

Сербія
Заробітна плата зростає на 15% щороку
За даними Статистичного управління, середня брутто-заробітна плата в березні 2024 року склала 133 373 динари, а середня нетто-заробітна плата – 96913 динарів. Зростання брутто-заробітної плати в період січень-березень 2024 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року склало 15% в номінальному вираженні, тобто 8,8% в реальному вираженні, в той час як середня чиста заробітна плата зросла на 14,9% в номінальному вираженні і на 8,7% в реальному вираженні. Порівняно з аналогічним місяцем минулого року середня заробітна плата в березні 2024 року зросла на 13,3% в номінальному вираженні та на 7,9% в реальному вираженні, тоді як середня чиста заробітна плата зросла на 13,4% в номінальному вираженні та на 8,0% в реальному вираженні.

Словаччина
Зростання зарплат в усіх секторах перевищило інфляцію
Реальна заробітна плата зросла порівняно з минулим роком у всіх 10 секторах, що підлягають щомісячному моніторингу. За даними Головного управління статистики, у 6 з них зростання заробітної плати перевищило 5%. Найменше зростання заробітної плати відбулося в будівництві. Середньомісячна номінальна заробітна плата зросла двозначними темпами в трьох секторах: роздрібній торгівлі (12,5%), промисловості (11,4%) та у сфері громадського харчування (11,4%). Через два місяці в усіх обраних секторах також зафіксовано зростання реальної заробітної плати – від 0,3% у будівництві до 10% у роздрібній торгівлі.

Словенія
Страйк в адміністративних одиницях
За даними профспілкової конфедерації ZSSS, працівники державних адміністративних установ посилили страйк, поширивши його на більшість підрозділів до тих пір, поки їхні вимоги не будуть виконані. Цей крок відбувається на тлі постійного невдоволення низькою заробітною платою та надмірним робочим навантаженням. Незважаючи на неодноразові страйки, переговори та звернення, реакція уряду залишається неадекватною. Профспілка державних службовців засудила спробу Міністерства державного управління придушити страйк, призначивши невідкладні завдання на період страйку. Страйк, що охопив 34 з 58 адміністративних одиниць, підкреслює серйозність ситуації. Працівники вимагають справедливої заробітної плати, зменшення навантаження та покращення умов праці.

Іспанія
Податківці мітингують за покращення умов праці
Працівники податкового агентства АЕАТ знову мобілізувалися, вимагаючи покращення умов оплати праці та справедливої заробітної плати. Профспілки, зокрема UGT-SP та FSC-CCOO, організували протести по всій країні, засуджуючи застій у професійному кар’єрному зростанні в агентстві та неспроможність АЕАТ укласти новий колективний договір. Незважаючи на попередні запевнення, відсутність взаємодії з представниками працівників з боку керівництва АЕАТ поглибила організаційну кризу. З 2022 року було оголошено два страйки, що призвело до масових мобілізацій. Профспілки окреслили плани щодо продовження мобілізації, якщо переговори зайдуть у глухий кут.

Робітники борються проти закриття заводу
Працівники заводу Saint-Gobain SEKURIT розпочали триденний страйк, протестуючи проти рішення компанії припинити виробництво лобового скла на підприємстві. Закриття означатиме кінець більш ніж 70-річного виробництва, яке приносило компанії значні прибутки. Незважаючи на продемонстровану продуктивність заводу та досвід його працівників, Saint-Gobain пояснює своє рішення економічним спадом під час пандемії, кризою постачання комплектуючих та невизначеністю майбутніх ринкових умов. Коли компанія оголосила про план реструктуризації з метою заміни виробництва лобового скла у 2022 році, вона ініціювала юридичні процедури звільнень замість того, щоб вступити в діалог з профспілкою.

Визнання колективних договорів, укладених на регіональному рівні
Відповідно до декрету-закону, затвердженого Радою Міністрів, колективні угоди, укладені на регіональному рівні, мають пріоритет над національними угодами, за умови, що їх застосування є більш сприятливим для працівників. Ця зміна порушує систему колективних переговорів, яка до цього часу надавала пріоритет національним угодам, і тому вимагає внесення поправок до Трудового кодексу. Текст закону ще має бути затверджений голосуванням у парламенті.

Швеція
Зростання реальної заробітної плати
За даними Інституту посередництва, заробітна плата в економіці в цілому зросла на 4,5% у березні 2024 року порівняно з аналогічним місяцем попереднього року. Вперше за два з половиною роки заробітна плата зростає швидше, ніж індекс споживчих цін з урахуванням відсоткових витрат. Централізовано узгоджені зарплати зросли на 4,1%. Але, починаючи з квітня, темпи зростання зарплат сповільняться, оскільки собівартість у промисловості знизиться з річного зростання на 4,1% до 3,3%. Це торкнеться як приватного, так і державного секторів. За даними Статистичного управління Швеції, споживчі ціни без урахування витрат на іпотечні відсотки зросли на 2,2% у березні 2024 року порівняно з березнем 2023 року.

Профспілка працівників охорони здоров’я страйкує за покращення умов праці
Профспілка Vardforbundet оголосила страйк за участю 2000 членів у сфері охорони здоров’я в п’яти регіонах, починаючи з 4 червня, у зв’язку з поточною суперечкою щодо робочого навантаження та робочого часу. Профспілка наголошує на необхідності скорочення робочого часу для забезпечення стабільної кар‘єри і висловлює розчарування переговорами з організаціями роботодавців SKR і Sobona, які зайшли в глухий кут. Тим часом, 68 тисяч членів профспілки підтримують заборону на понаднормову роботу. Вимога профспілки щодо скорочення робочого часу підкріплена даними, що свідчать про значну кількість членів профспілки, які працюють неповний робочий день, а також занепокоєнням щодо довгострокової життєздатності професії.

Страйк у Tesla набирає обертів
Найбільша профспілка Unionen підтримала шестимісячний страйк механіків у Tesla, загостривши суперечку автовиробника з організованою робочою силою. Профспілка білих комірців Unionen оголошує блокаду всіх робіт, які компанія Dekra Industrial виконує для Tesla. В основі страйку лежить відмова Tesla підписати колективну угоду, яка б дозволила профспілці металургів вести переговори від імені всієї робочої сили. Профспілка заявила, що близько 44 її членів, приблизно третина шведських механіків Tesla, вивели з ладу інструменти на підприємстві. За даними профспілки IF Metall, страйк триває, і немає жодних ознак досягнення угоди в найближчому майбутньому, оскільки керівництво не виявило особливого бажання обговорювати припинення конфлікту. Більше десятка профспілок розпочали акції на підтримку IF Metall.

Швейцарія
Профспілки вимагають підвищення оплати праці учнів
Усі працівники з учнівством повинні заробляти щонайменше 5000 франків (5087 євро) на місяць. Швейцарська федерація профспілок (SGB) прийняла відповідну вимогу на своїх зборах делегатів. Крім того, заробітна плата, як правило, повинна становити не менше 4500 франків (4578 євро), оголосила SGB. На думку SGB, багато людей більше не мають належного і стабільного доходу після закінчення навчання. Згідно з опитуванням, проведеним профспілками, кожен третій працівник, який закінчив навчання, отримує заробітну плату менше 5000 франків за повний робочий день.

Туреччина
Страйк завершився після отримання невиплачених зарплат
Будівельники на трасі Айдин-Денізлі на заході Туреччини завершили 12-денний страйк після того, як їм вдалося домогтися виплати заборгованої заробітної плати. Під час акції протесту, організованої Профспілкою будівельників (iYi-SEN), 51 робітник піднявся на 40-метровий віадук, який вони побудували, щоб вимагати виплати заробітної плати. Незважаючи на те, що їх звільнили на другий день протесту за «недотримання принципів чесності і лояльності до роботодавця», на обшуки в готелі, де вони мешкали, і на суворі погодні умови, робітники не здавалися.

Великобританія
Страйки тривають, оскільки муніципальна пропозиція заробітної плати не відповідає вимогам
Перша реакція профспілок органів місцевого самоврядування на цьогорічну пропозицію роботодавців щодо заробітної плати полягає в тому, що вона значно нижча за їхні очікування. Переговори охоплюють понад мільйон працівників органів місцевого самоврядування в Англії, Уельсі та Північній Ірландії, і першою пропозицією є одноразова виплата у розмірі 1290 фунтів стерлінгів (1515 євро) (що еквівалентно 5,7% річної заробітної плати для низькооплачуваних працівників). Профспілки проконсультуються зі своїми членами щодо цієї пропозиції. Тим часом, профспілки адміністративних та допоміжних працівників освіти в Північній Ірландії (включаючи UNISON, GMB та Unite) продовжують страйк з приводу оплати праці та розподілу посадових обов’язків.

Страйк машинобудівників
За даними профспілки Unite, близько 170 працівників машинобудівної компанії British Engines страйкуватимуть через підвищення заробітної плати. Страйки торкнуться трьох підприємств British Engines: BEL Engineering в Ньюкаслі, Rotary Power і Michell Bearings в Саут-Шилдсі. Робітники обурені тим, що їм запропонували підвищити зарплату на 3%, причому на кожному робочому місці переважна більшість проголосувала за страйк трьома окремими бюлетенями. Пропозиція є реальним скороченням заробітної плати, враховуючи, що реальний рівень інфляції все ще перевищує 4%.
ETUC Collective Bargaining Issue 2024-5
Переклад -
© Запорізька облрада ПМГУ 2012
Назад к содержимому