Укладено колективний договір на 2024 рік - Запорожский обком ПМГУ

***** Профспілки - за єдину Україну, мир і злагоду в суспільстві, поліпшення добробуту людей! ***** Профсоюзы - за единую Украину, мир и согласие, улучшение благосотояния людей! ***** Запоріжжя - це Україна! ***** Запорожье - это Украина! *****

Герб Запорожского ОК
Сталевар
Запорізька облрада ПМГУ
Офіційний сайт
Памятник на площади Фестивальной
Перейти к контенту

Укладено колективний договір на 2024 рік

Новости ПАО "Запорожсталь"
26 лютого 2024 р.

Наприкінці лютого на розширеній нараді профспілкового комітету підбито підсумки виконання колективного договору за 2023 рік та укладено новий колективний договір на 2024 рік. В нараді приймали участь генеральний директор «Запоріжсталі» Роман Слободянюк, директор з персоналу Сергій Якименко та голова Запорізької обласної організації Профспілки металургів та гірників України Валерій Сєдов, а також майже 70 профактивістів підприємства.

Виступаючи перед присутніми, Роман Степанович зробив акценти на проблемах які спіткали підприємство у 2023 році, умовах, в яких
працює комбінат зараз та плани та задачі, що стоять перед трудовим колективом у цьому році. На початку минулого року завантаження підприємства становило 40%. В цих
 працівників знаходилися у вимушених простоях. Навесні виробничу ситуацію вдалося вирівняти та вивести увесь техперсонал на роботу.

Цього вдалося досягти завдяки стабілізації фронту, вирішенню деяких логістичних питань та проблем з імпортом сировини. Але, незважаючи на ці досягнення, завантаження виробничих підрозділів зараз не перевищують 65-70%, а листопрокатних і того менше.

Передумови для покращення ситуації також є, але не все буде залежати тільки від металургів. Ситуація на митниці з Польщею та проблеми з поставками українського вугілля можуть привести до

певних проблем і навіть до зупинки виробництва. Однак, ми маємо надію на стабілізацію ситуації на фронті та бажання працювати, зберегти колектив та досягнуті об’єми виробництва.

З інформацією щодо виконання Колективного договору виступив директор з персоналу Сергій Якименко.

Він зазначив що, колективним договором на 2023 рік було передбачено 133 заходи. Через широкомасштабне вторгнення військ російської федерації на територію України, спільною постановою адміністрації та профспілкового комітету від 01.04.2022 р. дію більшості пунктів було припинено на період воєнного стану та до відновлення фінансово-економічної ситуації.

У 2023 році трудовим колективом було вироблено 2,7 млн тон чавуну, 2,5 млн тон сталі, та 2 млн тон прокату. Але через нестачу сировини та логістичні проблеми, спричиненими воєнними діями, були невиконані виробничі показники по усім напрямкам.

Не дивлячись на це, середньомісячна заробітна плата одного працівника в 2023 році виросла на 21,6% проти відповідного періоду минулого року.

Проводилося подальше вдосконалення чинної системи мотивації на підприємстві, чисельність працівників, залучених до системи КПЕ склала 1 479 чоловік чи 15,7% від кількості трудящих. Виконання показників щомісячної виробничої премії становило 95,4%, результативність виконання показників КПЕ – 79,8 %.

Також у 2023 році на комбінаті працювали системи мотивації персоналу, засновані на залученні працівників до системи подання пропозицій. Було подано 11 пропозицій від 23 осіб.

У 2023 році система індивідуальних соціальних пакетів «Мій вибір» функціонувала лише у частині добровільного медичного страхування, а також опцій додаткового страхування працівників, членів сімей та страхування цивільної відповідальності. Також в рамках реалізації договору з ДМС було закуплено вакцину від грипу і вакциновано 424 співробітника комбінату.

Перевезення працівників на комбінат та до місця проживання у віддалені райони міста здійснювалось за 19 маршрутами.

Незважаючи на складне становище, адміністрація комбінату знайшла можливість підтримати непрацюючих ветеранів, які перебувають на обліку у ветеранській організації. Відповідно до договорів на медичне обслуговування та страхування їм надавалися медичні послуги та компенсувалася вартість медикаментів для амбулаторно-поліклінічного та стаціонарного лікування.
 
Дбати про комфорт співробітників – одна з пріоритетних задач відповідального підприємства. Тому ремонтні роботи побутових приміщень на комбінаті продовжуються і під час повномасштабної війни. На реконструкцію об’єктів робочого побуту 2023 року комбінат спрямував 19 млн грн. Були проведені ремонтні роботи на 3 поверсі АПК відділення №3 цеху холодного прокату, на 3 поверсі будівлі ЦРМО-1, завершуються ремонтні роботи санітарно-побутових приміщень турбінного цеху теплоелектроцентралі. Загальна площа ремонтів становить – 857 м2.

В 2023 році вперше були реалізовані програми з психологічної підтримки і реабілітації, відпочинку й оздоровлення членів родин співробітників, що постраждали внаслідок воєнної агресії. За проектом «Незламна мама» курс психологічної реабілітації  в санаторії «Моршинський» м. Моршин пройшла 21 людина. За проектом дитячого оздоровлення у карпатському кліматі загалом відпочили 64 дитини співробітників комбінату.

Через воєнний стан у країні, заплановані у 2023 році проекти молодіжної організації комбінату реалізовані не в повному обсязі. Тому основним напрямком діяльності молодіжної організації став волонтерський рух. За рік волонтерами молодіжної організації комбінату було реалізовано низку соціальних проектів з гуманітарної допомоги військовим, допомоги для дітей тимчасово переміщених осіб та дітей позбавлених батьківської опіки.

Підбиваючи підсумки виконання заходів колективного договору Сергій Дмитрович зазначив, що, незважаючи на військовий стан, складну економічну ситуацію, завдяки злагодженій роботі трудового колективу комбінату пункти Колективного договору частково виконані і водночас виконано дуже велику роботу з підтримки та забезпечення всім необхідним тимчасово-переміщених осіб, ЗСУ, національної гвардії, інфраструктури міста, а також співробітників та ветеранів підприємства.

Виступаючи в обговоренні інформації щодо виконання заходів Колективного договору, голова профспілкового комітету доменного цеху ПО ПМГУ «Запоріжсталь» Олена Скнарь зазначила, що незважаючи на складну фінансову ситуацію, пов'язану з падінням членських внесків, відсутністю відрахувань на культмасову, спортивну та оздоровчу роботу профспілковий комітет проводив заходи, спрямовані на економічний захист членів Профспілки та задоволення їхніх соціальних потреб.

У 2023 році за рахунок коштів профспілкових внесків було надано матеріальну допомогу 2510 працівникам та ветеранам праці комбінату на суму понад 3 млн грн.

Також профком надавав матеріальну допомогу військовослужбовцям, працівникам та членам їхніх сімей, які постраждали під час воєнних дій, працівникам-переселенцям.

Для медичного обслуговування ветеранів праці комбінату у ТОВ «Віта-Центр» перераховано понад 1,5 млн грн.

Цього року Профспілка для дітей своїх членів придбала 4310 новорічних подарунків на суму 681 тис грн.

Голова профспілкового комітету ЦХП ПО ПМГУ «Запоріжсталь» Сергій Безуменко звернув увагу присутніх на те, що працюючи в прифронтовій зоні, в умовах постійних сигналів тривоги, робітники страждають від психологічного навантаження.

Незважаючи на відсутність фінансування з боку роботодавця профспілковий комітет за рахунок членських внесків у 2023 році зміг оздоровити 800 працівників та понад 1000 членів їх сімей. Наразі профспілковий комітет продовжує активно добиватися вирішення питання про поновлення хоча б часткового фінансування оздоровлення та перерахування з цією метою 0,1% від фонду оплати праці.

Також він наголосив на загрозливій ситуації, що склалася в кліринговій компанії, яка може призвести до швидкого порушення порядку та чистоти, які довгі роки створювали металурги та руйнування всього, що зводили, будували та ремонтували на запоріжсталівці.

Голова профспілкового комітету ЦЕ УЗТ ПО ПМГУ «Запоріжсталь» Максим Політанський зазначив, що протягом 2023 року залізничники зіштовхнулися із дуже серйозною проблемою – плинністю кадрів. В останній час на підприємство приходять некваліфіковані невмотивовані до праці кадри, які мають за мету отримання броні від армії. У деяких випадках такі люди йдуть, відпрацювавши дуже нетривалий період. Це є проблемою для продуктивності та ефективності праці.

Тому підвищення заробітної плати, повернення деяких соціально значущих програм стало б чудовим мотиваційним чинником для залучення на комбінат більш кваліфікованих кадрів, які стали частиною нашої згуртованої команди.

У трудових колективах є загальна думка, що зростання заробітної плати не повинно залежати тільки від виробничої премії, вона має бути закріплене у грейдах, тарифах та окладах. Бо, за підсумками роботи у грудні неотримання премії за ефективну командну роботу різко вплинуло на падіння заробітної плати працівників. Як наслідок – різке зниження доходу, що негативно відбивається на настрої працівників з їхньої виробничої мотивації та ефективності праці.

Підводячи підсумки зборів, голова первинної організації ПМГУ «Запоріжсталь» Леонід Анісімов висловив величезну подяку трудовому колективу за професіоналізм та високий командний дух, який проявляється в щоденній праці в умовах війни. Він щиро подякував адміністрації в особі генерального директора «Запоріжсталі» Романа Слободянюка за конструктивний діалог, який завжди базується на засадах соціального партнерства і взаєморозуміння та зазначив, що незважаючи на негаразди, спільно ми подолаємо всі труднощі та виконаємо намічені завдання.
© Запорізька облрада ПМГУ 2012
Назад к содержимому