Питання заробітної плати на контролі Профспілки - Запорожский обком ПМГУ

***** Профспілки - за єдину Україну, мир і злагоду в суспільстві, поліпшення добробуту людей! ***** Профсоюзы - за единую Украину, мир и согласие, улучшение благосотояния людей! ***** Запоріжжя - це Україна! ***** Запорожье - это Украина! *****

Герб Запорожского ОК
Сталевар
Запорізька облрада ПМГУ
Офіційний сайт
Памятник на площади Фестивальной
Перейти к контенту

Питання заробітної плати на контролі Профспілки

Новости ПАО "Запорожсталь"
11 березня 2024 р.

У 2023 році трудові колективи «Запоріжсталі» та підприємств, що входять до структури первинної організації Профспілки металургів і гірників України «Запоріжсталь» продовжували працювати в складних умовах воєнного стану. Вирішуючи виробничі завдання, працівники мали багато проблем побутового, виробничого і соціального значення. Профспілкова організація вирішувала більшість з них і намагалася усіма засобами покращити соціально-економічне становище членів Профспілки та вирішити питання зростання заробітної плати.

Розуміючи скрутність ситуації, в якій опинились люди, у зв’язку зі зменшенням заробітної плати, гіперінфляції та інших чинників голова Профспілки Леонід Анісімов постійно веде активну роботу з вирішення цього питання.

На Х пленумі голова Профспілки металургів та гірників він ініціював направлення спільного листа до Прем’єр-міністра України та Верховної Ради з вимогами про підвищення заробітної плати. Листи з подібною пропозицією були направлені генеральному директору ТОВ «Метінвест Холдинг» Юрію Риженкову та керівникам відповідних департаментів Метінвесту, а також головам правлінь підприємств галузі та до Федерації металургів України.

Слід виокремити той факт, що генеральний директор «Запоріжсталі» Роман Слободянюк також розуміє значимість цього питання для металургів, активно співпрацює з відповідними структурами ТОВ «Метінвест Холдингу» та прикладає зусилля щодо підняття заробітної плати та покращення соціально-економічного становища запоріжсталівців.

Завдяки зверненням, листам, наполегливій роботі та підтримці генерального директора у 2023 році Профспілці вдалося домогтися вирішення питання підвищення заробітної плати завдяки запровадженню додаткової командної премії за ефективність. Також влітку було отримано дозвіл на відкриття прийому на роботу технологічного персоналу. Згодом зазнав зміни алгоритм розрахунку доплати за роботу в вихідні дні та оплата понаднормової переробки графіку роботи. Також було прийняте рішення про доплату за працю з неповним штатом та відпрацьовано механізм компенсації, щодо невикористаних відпусток.

Таким чином завдяки діям голови Профспілки Леоніда Анісімов та його пропозиціям до різних компетентних органів щодо пошуку можливостей підвищення заробітної плати її вдалося повернути майже на довоєнний рівень. З початку бойових дій середня заробітна плата на підприємстві складала майже 18 тисяч гривень, а на кінець минулого року її розмір становив більше ніж 25 тисяч гривень.

В минулому році, також завдяки активній позиції нашої Профспілки та наполегливості її голови Леоніда Анісімова, вдалося не допустити реалізації злочинної пропозиції Українського союзу промисловців і підприємців щодо скасування списків (Списків № 1 та № 2) виробництв, робіт, професій, посад і показників та грубого порушення прав працівників на пільгове пенсійне забезпечення. Первинна організація Профспілки направила лист на Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, в якому аргументувала безпідставність даної пропозиції УСПП та небезпечних наслідків у промисловості, до яких вона може привести.

У 2022 році, після введення військового стану в Україні, було призупинено дію статті 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», якою передбачено зобов'язання роботодавця відраховувати кошти первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, але не менше ніж 0,3 відсотка фонду оплати праці.

Незважаючи на це, профспілковий комітет не призупинив фінансування заходів з оздоровлення працівників за рахунок членських внесків. Але цих коштів – недостатньо.

Тому первинна організація ПМГУ «Запоріжсталь» протягом року неодноразово направляла листи генеральному директору ТОВ «Метінвест Холдинг» Юрію Риженкову та директорці зі сталого розвитку та взаємодії з персоналом Тетяні Петрук з проханням сприяти поновленню дії п. 8.13 діючого Колективного договору на ПАТ «Запоріжсталь», в частині перерахування профспілковому комітету коштів на проведення оздоровчої роботи в розмірі 0,1% від фонду оплати праці.

Ці кошти дадуть можливість Профспілці задовольнити потреби на оздоровлення працівників, що потребують оздоровлення та підлягають обов’язковому направленню на санаторне лікування.

Наразі у Профспілки чотири ключових питання, які знаходяться в стадії вирішення і яким приділяється пріоритетна увага.
1.      Підвищення на 10-20% заробітної плати (окладів, тарифів, грейдів), що обумовлено щорічним зростанням інфляції.
2.      Відновлення дії ст. 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» в частині, якою передбачено зобов'язання роботодавця відраховувати кошти первинним профспілковим організаціям на оздоровчу роботу.
3.     Встановлення додаткової доплати працюючим робітникам підприємства за роботу у зоні можливих бойових дій.
4.     Повернення матеріальної допомоги на оздоровлення під час щорічної відпустки.

Вирішення цих питань допоможе підняти соціальний захист членів нашої Профспілки на новий рівень, підвищити мотивацію для працівників та стати одним з вирішальних факторів для працевлаштування на «Запоріжсталь» кваліфікованих робітників.
Інформація з журналу "Вісник Профспрілок"
© Запорізька облрада ПМГУ 2012
Назад к содержимому