Допомога людям – це не праця, це натхнення - Запорожский обком ПМГУ

***** Профспілки - за єдину Україну, мир і злагоду в суспільстві, поліпшення добробуту людей! ***** Запоріжжя - це Україна! *****

Герб Запорожского ОК
Сталевар
Запорізька облрада ПМГУ
Офіційний сайт
Памятник на площади Фестивальной
Перейти к контенту

Допомога людям – це не праця, це натхнення

Новости ПАО "Запорожсталь"
27 червня 2024 р.

Допомога людям – це не праця, це натхнення

 
На початку цього року у Профспілці металургів і гірників України стартувала звітно-виборча кампанія. Звітно-виборчі збори вже відбулися у 398 профгрупах первинної організації ПМГУ "Запоріжсталь". Наступними про свою роботу за п’ятирічний термін будуть звітувати цехові організації Профспілки, а згодом відбудеться звітно-виборча конференція первинки. Про це та багато іншого з життя ПО ПМГУ «Запоріжсталь» нам розповів перший заступник голови Первинної організації ПМГУ "Запоріжсталь" Володимир Максак.

Володимире Васильовичу, з якими доробками первинна організація ПМГУ «Запоріжсталь» проходить звітно-виборчий період?

– Головна увага Пенрвинної організацівї ПМГУ зараз приділяється виробництву та збереженню трудового колективу. "Запоріжсталь" сьогодні працює в умовах повної невизначеності на 70% від своїх потужностей.

Уся галузь зараз переживає найважчі часи за всю історію свого існування. Проблеми з логістикою, дефіцитом персоналу, тривала мобілізація й масова внутрішня та зовнішня міграція, відключення електроенергії викликають проблеми в роботі та відзначаються на економічних показниках. Однак, навіть в цих умовах адміністрації та профспілці вдається знайти заходи аби підтримати людей.

З 1 травня нам вдалося підвищити заробітну плату виробничому персоналу. Незважаючи на неповну загрузку вона вже перевищує довоєнний рівень. Це гарний мотиваційний чинник, який вплине на ефективність праці, операційні поліпшення та підвищенні якості продукції, які залежать від фахівців комбінату.

– Яку роль зараз відіграє соціальний діалог, яким чином він впливає на покращення соціально-економічного стану працівників?

– Соціальне партнерство є основою роботи первинної організації ПМГУ «Запоріжсталь», а в часи воєнного стану відіграє визначну роль у вирішенні питань актуальних для трудового колективу. Голова первинки Леонід Анісімов знаходиться у постійному контакті з генеральним директором підприємства Романом Слободянюком.
 
Незважаючи на те, що з початком повномасштабного вторгнення було призупинено діяльність деяких пунктів Колективного договору та системи індивідуальних соціальних пакетів «Мій вибір», нам потихеньку вдається відновлювати соціальні програми.

– Довгі роки колективний договір «Запоріжсталі» був найкращим у галузі. В якому стані він зараз, працює чи ні?

– У 2022 році, після введення військового стану в Україні, було призупинено дію статті 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», якою передбачено зобов'язання роботодавця відраховувати кошти первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, але не менше ніж 0,3 відсотка фонду оплати праці. Минуло вже два с половиною роки і треба щось з цим робити. Тому я вважаю, що активізація колективно-договірної роботи в умовах воєнного стану повинна стати незамінним інструментом регулювання соціально-трудових відносин, який надає можливість пом’якшити негативні соціальні наслідки для працівників.

– Які наразі здобутки в плані соціального захисту у Первинної організації?

– По-перше, за активної участі Первинної організації ПМГУ було підвищено оклади робочим та лінійним керівникам. Впорядковано алгоритм розрахунку доплати за працю понад графіку роботи, вирішено питання надання невикористаних відпусток або їх заміна грошовою компенсацією. Також встановлено виплати матеріальної допомоги працівникам у зв’язку зі вступом до шлюбу та народженням у їхніх родинах дітей.

По-друге, незважаючи на відсутність фінансування з боку роботодавця, нам вдалося за рахунок членських внесків відновити оздоровлення працівників. У 2023 році було оздоровлено понад 1000 робітників і членів їх сімей. Наразі профспілковий комітет добивається часткового фінансування та перерахування хоча б якогось відсотка від фонду оплати праці підприємства.

По-третє, профком продовжує надавати матеріальну допомогу. В 2023 році допомога надана більш ніж 2,5 тис працівникам та ветеранам підприємства. Окрім цього ми допомагаємо мобілізованим працівникам та членам їхніх родин.

Нарешті в минулому році профком придбал для дітей працівників-членів профспілки більш ніж 4300 новорічних подарунків.

– Вирішенням яких нагальних питань зараз займається Профспілка?

– Наразі Профспілка намагається відновити дію ст. 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» в частині, якою передбачено зобов'язання роботодавця відраховувати кошти первинним профспілковим організаціям на оздоровчу роботу. Також ми постійно піднімаємо питання встановлення додаткової доплати працюючим робітникам підприємства за роботу у зоні можливих бойових дій, повернення матеріальної допомоги на оздоровлення під час щорічної відпустки.

Наприкінці червня Первинна організація ПМГУ звернулася до Директорки зі сталого розвитку та взаємодії з персоналом ТОВ «Метінвест Холдинг» Тетяни ПЕТРУК у зв’язку з тим, що за травень ремонтна служба комбінату не отримала виплату командної премії. Ми не згодні з тим, що ефективність роботи ремонтного персоналу повинна оцінюватися окремо від технологічного. Це не сприяє єдності в трудовому колективі підприємства та утриманню кваліфікованих кадрів, яких сьогодні і так не вистачає.

– Володимир Васильович, Ви очолюєте постійну комісію ЦР ПМГУ із соціально-економічної роботи. На чому сконцентрована зараз її увага?

В сучасних складних умовах діяльність комісії зосереджена на пом’якшенні негативних соціальних наслідків для працівників та відновленні колективно-договірної роботи, яка має стати опорою первинних організацій ПМГУ у регулювання соціально-трудових відносин та інструментом у переговорному процесі з роботодавцями.
 
Комісія аналізує переговорні процеси, які вже відбулися на підприємствах. На їх прикладах, виокремлює ґрунтовні аргументи для діалогу з роботодавцем, які можуть надати можливість принципово відстоювати свою позицію та приймати рішення на користь членів Профспілки та захистити їх права та гарантії.

– Володимире Васильовичу, Ви майже чверть віку працюєте першим заступником голови профспілкового комітету «Запоріжсталі» та в цьому році відзначаєте свій ювілей. Що можете сказати оцінюючи свою працю, який настрій панує на душі?

Результати моєї праці можуть оцінити тільки люди. Заради них я завжди працював і в ливарному цеху і працюю зараз у профспілковому комітеті. А на душі завжди панує гарний настрій тільки тоді, коли я допоміг людині у вирішенні її питання, з яким вона звертається до Профспілкового комітету. Допомога людям повинна йти від душі, це не праця це натхнення, засіб мислення та мій життєвий шлях.
Інтерьвью брав Гліб Гончаров
© Запорізька облрада ПМГУ 2012
Назад к содержимому